Pasoš Crne Gore možete izvaditi i u Njujorku, Frankfurtu i Beogradu
Ilustracija

U prvih deset mjeseci ove godine izdato skoro 3.000

Pasoš Crne Gore možete izvaditi i u Njujorku, Frankfurtu i Beogradu

Crnogorski državljani, osim u Crnoj Gori, mogu izvaditi pasoš u još tri zemlje svijeta, a samo u prvih deset mjeseci ove godine izdato ih je skoro 3.000.

“Zahtjev za izdavanje pasoša mogu predati u generalnim konzulatima u Njujorku (Sjedinjene Američke Države) i Frankfurtu (Njemačka) kao i u Ambasadi Crne Gore u Beogradu. Ova diplomatsko-konzularna predstavništva osposobljena su i tehnički opremljena za prijem zahtjeva za izdavanje pasoša”, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova “Vijestima”.

Iz resora Srđana Darmanovića su dodali da će, u saradnji sa ostalim nadležnim organima, blagovremeno informisati javnost o promjenama u vezi sa načinima ostvarivanja prava iz oblasti konzularnih poslova, koji uključuje i izdavanje pasoša.

Zakonom o putnim ispravama propisano je da se pasoš izdaje sa rokom važenja od 10 godina, a licu mlađem od četiri godine života od dvije godine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su kazali “Vijestima” da je u diplomatsko- konzularnim predstavništvima tokom prošle godine izdato 848 pasoša a za period od 1. januara do 24. oktobra izdato 2.907 pasoša.

Kada je procedura u pitanju, iz MUP-ove Direkcija za lične isprave i prebivalište su pojasnili da zahtjev za izdavanje pasoša crnogorski državljanin podnosi lično, a za lice mlađe od 18 godina života ili drugo poslovno nesposobno lice zahtjev podnosi jedan od roditelja, uz pisanu saglasnost drugog roditelja.

“Diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Crne Gore (GK u Njujorku, GK u Frankfurtu i Ambasada u Beogradu) na čijem području crnogorski državljanin boravi neprekidno duže od tri mjeseca”, pojasnili su iz Direkcije, navodeći da je rok za izdavanje pasoša 30 dana.

Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje ovog dokumenta, crnogorski državljanin plaća propisanu naknadu, i to za obrazac pasoša 15 eura, administrativnu taksu u iznosu od 50 eura, a taksa za “radnje učinjene djeci, plaća se u iznosu umanjenom za 80 odsto”.

Iz Direkcije dodaju da se u diplomatskim i konzularnim predstavništvima naknada može naplaćivati u drugoj valuti, tako što se utvrđeni iznosi preračunavaju u valute koje se “kupuju i prodaju na deviznom tržištu Crne Gore”.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.