Budžet Crne Gore iznosiće skoro dvije i po milijarde eura, Vlada se zadužuje jos 370 miliona?
Ilustracija

Naradne godine

Budžet Crne Gore iznosiće skoro dvije i po milijarde eura, Vlada se zadužuje jos 370 miliona?

Budžet Crne Gore će u narednoj godini iznositi skoro dvije i po milijarde eura, dok su nedostajuća sredstva procijenjena na preko 550 miliona eura, potvrđeno je za Dan iz više izvora bliskih Vladi.

Predlog zakona o budžetu juče je razmatran na vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku (KEP), ali zbog njegove obimnosti i potrebe da se definišu i budžeti velikog broja potrošačkih jedinica, još nije usvojen i proslijeđen Vladi, već će to biti urađeno naredne sedmice, kada će se ponovo na KEP-u razmatrati. Zakonski rok za usvajanje budžeta na Vladi ističe 15. novembra.

Sjednica Vlade je obično četvrtkom, pa će se predlog zakona o budžetu vjerovatno tada i usvojiti, piše Dan.

Prema nezvaničnim informacijama Dana, ukupni izdaci Vlade u narednoj godini iznosiće oko dvije i po milijarde eura. Od toga se na tekuću budžetsku potrošnju odnosi preko 1,6 milijardi eura, na kapitalni budžet oko 330 miliona, deficit je projektovan na oko 130 miliona, na otplatu duga biće potrošena 392 miliona, za kupovinu hartija od vrijednosti EPCG 40 miliona, što je sve ukupno blizu 2,5 milijardi. Moguće je da prije usvajanja konačnog predloga zakona o budžetu naredne sedmice dođe i do korekcija nekih stavki u budžetu.

Nedostajuća sredstva, dakle, iznose preko 550 miliona eura, ali je moguće da se Vlada neće u narednoj godini zadužiti u tom iznosu, jer je u 2018. godini pozajmila oko 900 miliona eura, od čega 500 miliona emisijom obveznica. Obveznice je emitovala da plati dug u 2018,2019. i 2020. godini, pa će, prema ranijim projekcijama, vjerovatno od tog novca ostati oko 180 miliona. Upravo za taj iznos će se umanjiti iznos zaduženja u 2019. godini, pa će se u narednoj godini Vlada zadužiti oko 370 miliona. Ono što je sigurno jeste da se za otplatu duga u narednoj godini moraju platiti 392 miliona eura.

Ove cifre se mogu naći i u vladinom dokumentu predlog smjernica makroekonomske fiskalne politike u periodu do 2021. godine, koji je Vlada usvojila krajem jula. U tom dokumentu je deficit budžeta procijenjen na 133 miliona, a otplata hartija od vrijednosti na 35 miliona. Ipak, po predlogu ugovora o put opciji sa A2A, Vlada za akcije EPCG treba da plati 40 miliona do maja naredne godine.

Tu je pojašnjeno da se od 392 miliona na otplatu duga prema rezidentima odnosi 45,4 miliona, prema nerezidentima 326,2 miliona, dok je otplata obaveza u prethodnom periodu planirana na 20,5 miliona. Smjernicama, rađenim prije nepuna tri i po mjeseca, predviđeno je da nedostajuća sredstva iznose 560 miliona, te da se finansiraju od pozajmica i kredita iz domaćih i ino izvora.

Istim dokumentom planirana je tekuća potrošnja u iznosu od 1,607 milijardi, gdje se na tekuće izdatke odnosi 829 miliona, na bruto zarade 468,7 miliona, rashode na materijal i usluge skoro 100 miliona, na kamate čak 96 miliona, rentu 9,9, subvencije 26,9 miliona, a transfere za socijalnu zaštitu 563,7 miliona. Planirano je da budžet Fonda PIO bude 432,1 milion, što je skoro šest miliona više nego ove godine.

Kapitalni budžet je planiran na 331 milion, što je 40 miliona više nego ove godine. Moguće je da u tom dijelu dođe do korekcije, ili sada ili tokom naredne godine, s obzirom na to da se kapitalni budžet dominantno odnosi na autoput. Sada je jasno da će se sa izgadnjom kasniti, te da će biti dodatnih troškova u iznosu do 100 miliona. Ako se radovi završe do kraja 2019. godine, što je teško očekivati, onda će se za dodatan iznos vrijednosti radova uvećati i kapitalni budžet. Najvjerovatnije će se uvećati i iznos zaduženja, ali pošto sa CRBC-om još nije postignut dogovor o naknadnim radovima i njihovoj vrijednosti, moguće je da se to unese u budžet početkom naredne godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.