Demokratama donji dom, Senat za Trampove republikance: Muslimanke i gej Indijanka u Kongresu
Ilustracija, foto: Getty images

Izbore obilježio veliki odziv glasača

Demokratama donji dom, Senat za Trampove republikance: Muslimanke i gej Indijanka u Kongresu

Prema prvim preliminarnim rezultatima, demokrate osvojile većinu u donjem, Predstavničkom domu Kongresa, dok su republikanci sačuvali većinu u gornjem, Senatu.

Amerikanci su u utorak, na polovini mandata predsjednika, glasali za svih 435 poslanika u Predstavničkom domu, 35 od 100 senatora i 36 guvernera saveznih država. Izbore je obilježio veliki odziv glasača, ali i dugi redovi i kvarovi na glasačkim mašinama.

Takođe, u Kongresu će žene biti zastupljenije više nego ikada do sada, a u najviše zakonodavno tijelo prvi put su ušli i predstavnici starosjedilaca, Indijanaca, i muslimana. 

Demokrata Šaris Dejvids takođe će ući u istoriju i to kao prva Indijanka u Kongresu. Takođe, ona će biti i druga žena u Kongresu koja se javno izjašnjava da je lezbijka.

Rašida Tlaib i Ilhan Omar biće prve muslimanke u Kongresu. Rašida je demokrata iz Mičigena, a Ilhan iz Minesote.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi izjavila je pred pristalicama u Vašingtonu: "Zahvaljujući vama, sjutra će osvanuti novi dan u Americi."

Pelosi, veteran američke politike koja je služila kao prva predsjednica Predstavničkog doma od 2007. do 2011. godine izjavila je da ova pobjeda nije stvar demokrata ili republikanaca već da je u pitanju "ponovo uspostavljanje kongresnog nadzora Trampove administracije." 

Kako su prenijeli američki mediji, izborima na polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije. 

Takođe, primjetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik. 

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsjednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati. 

Većina glasača ocijenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, dok dve trećine ipak ocjenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.