Amerikanci masovno glasaju
Foto: Beta

Amerikanci masovno glasaju

Amerikanci su danas pohrlili na birališta kako bi izabrali nove članove Predstavničkog doma i Senata, dvije godine od dolaska predsjednika SAD Donalda Trampa na vlast, a, prema saznanjima s lica mjesta, odziv birača je veliki.

U SAD ne postoji centralna izborna komisija koja vodi evidenciju o broju birača, ali analitičari u Teksasu, Njujorku i Merilendu rekli su Frans presu da su iznenađeni prilivom glasača. Izbori na polovini mandata američkog predsjednika obično su obilježeni manjim odzivom birača.

Pored toga, najmanje 38 miliona Amerikanaca glasalo je unaprijed, što je 40 odsto više u odnosu na prethodne izbore 2014.

Izbori na polovini mandata predstavljaju uvijek osjetljivo pitanje sa aktuelnog predsjednika. Dvije godine poslije dolaska na vlast, demokratski predsjednik Barak Obama je doživio veliki poraz svoje stranke, što je tada bilo ključno za usvajanje njegove reforme o zdravstvu.

Ukoliko bi republikanci sada izgubili to bi bio poraz za Trampa koji smatra izbore testom sopstvene popularnosti, ocijenila je agencija Frans pres.

Danas se bira cijeli nov saziv Predstavničkog doma, trećina gornjeg doma - Senata, kao i guverneri i poslanici skupština većine saveznih država.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.