Stoltenberg: Pokazati talibanima da je nastavak borbe besmislen
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Pokazati talibanima da je nastavak borbe besmislen

Bezbjednosni problemi i insajderski napadi na vojnike NATO-a u Avganistanu neće uticati na posvećenost Alijanse razvoju avganistanskih snaga, koje mogu da utiču na talibane da prihvate dogovoreno okončanje rata, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je dodao da je cilj da se razviju dovoljno jake snage, kako bi se pokazalo talibanima da je "besmisleno i kontraproduktivno nastaviti borbu".

"Tako da postoji bliska veza između naših vojnih i političkih napora, između snage avganistanskih bezbjednosnih snaga i vjerovatnoće da se postigne napredak u mirovnom procesu", rekao je Stoltenberg za Rojters tokom posjete Kabulu.

Stoltenberg se u Kabulu sastao sa avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i komandantima NATO.

Britanska agencija podsjeća da su se intenzivirali napori za postizanje mirnog rješenja za rat koji traje više od 17 godina, imajući u vidu sastanke koji se održavaju između specijalnog izaslanika SAD i talibanskih zvaničnika u cilju pripreme za mirovne pregovore.

"Niko ne potcjenjuje obim ovog izazova. I situacija ostaje ozbiljna", naveo je Stoltenberg tokom zajedničke kongferencije sa Ganijem u predsjedničkoj palati.

Stoltenberg je naglasio i da NATO veoma ozbiljno shvata prijetnju od insajderskih napada i velikog broja žrtava među avganistankim snagama.

Nekoliko sati prije sastanka Stoltenberga i Ganija, talibani su ubili najmanje 20 avganistanskih vojnika na zapadu zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nedavno je saopštilo da su talibani i vlada Avganistana pristali da u petak u Moskvi nastave mirovne pregovore.

Na sastanak su pozvane i SAD, Indija, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Kina, Pakistan, Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.