Kašćelan razgovarao sa delegacijom iz Ukrajine

Kašćelan razgovarao sa delegacijom iz Ukrajine

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje razgovarao je danas sa delegacijom iz Ukrajine koja boravi u studijskoj posjeti Crnoj Gori u okviru projekta Savjeta Evrope “Interno raseljavanje u Ukrajini: pronalaženje rješenja”.

Učesnici sastanka razmijenili su iskustva o zbrinjavanju raseljenih i interno raseljenih osoba, a goste je posebno interesovalo na koji način Prijestonica Cetinje pristupa rješavanju ovog pitanja.

Gradonačelnik Kašćelan i direktor Javne ustanove Centar za socijalni rad Prijestonice Cetinje Dejan Milošević predstavili su pravnu regulativu Crne Gore koja tretira ovu oblast, navodeći da Cetinje nije imalo neposrednih iskustava u zbrinjavanju raseljenih osoba.

Na sastanku je saopšteno da je pristup socijalnoj i dječijoj zaštiti raseljenih i interno raseljenih osoba značajno unaprijeđen donošenjem Zakona o socijalnoj u dječijoj zaštiti i odgovarajućih podzakonskih akata, te da je kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima olakšan pristup raseljenim i interno raseljenim statusu stranca sa stalnim nastajanjenjem ili privremenim boravkom.

Delegacija iz Ukrajine informisana je i da je u primjeni Strategija za trajno rješavanje pitanje raseljenih i interno raseljenih lica za period 2017-2019, kojom su definisana moguća rješenja ovog pitanja – lokalna integracija ili dobrovoljni povratak.

Gosti su zahvalili gradonačelniku Kašćelanu i direktoru Miloševiću na informacijama, ističući zadovoljstvo što su imali priliku da posjete Prijestonicu Cetinje i upoznaju se sa crnogorskim iskustvima u oblasti ostvarivanja prava raseljenih osoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.