Fifa o novim pravilima: Nema odbitaka poslije penala, zbog ruke će sudije vaditi uglomjer
Ilustracija

Fifa o novim pravilima: Nema odbitaka poslije penala, zbog ruke će sudije vaditi uglomjer

Tijelo se zvanično zove Međunarodni odbor fudbalskih saveza. Mada četiri od osam predstavnika daju Englezi kao osnivači modernog fudbala, a preostala četiri Fifa.

Zaduženje nimalo naivno: IFAB raspravlja o promjenama pravila. I uvijek se drži prilično konzervativno. Često je sporiji od trendova i odbija novine ako nije sasvim uvjeren da su prave. A da li su ovi novi prijedlozi pravi? Raspravlja se danas u Londonu.

Evo o čemu se radi...

Svakako najatraktivnija promjena odnosila bi se na izvođenje jedanaesteraca. Prijedlog je da poslije šuta nema odbitaka. Dakle, ako se lopta odbije o okvir gola ili golman odbrani udarac, nema natrčavanja i druge šanse. Svakako je postalo veoma teško utvrditi da li je neko prije vremena ušao u šesnaesterac ili ne.

Druga velika promjena odnosila bi se na sam čin dosuđivanja penala. I samo u slučaju igranja rukom. Jer iako vas preko televizija mnogi ubjeđuju da je bitno da li je postojala namjera ili ne trenutno to apsolutno nije bitno. Čim se igra rukom, osim ako je ona skroz uz tijelo, to je penal. Sada IFAB razmatra promjenu pravila. Po novome, ako bi se usvojilo, jedanaesterac bi se svirao samo kada bi ruka bila u neprirodnom položaju. Automatski ako je iznad ramena. Ovo nam se doduše čini vrlo kontroverznim, jer ako već nije uz tijelo, vrlo je teško sudijama da odrede da li je to prirodan položaj ili ne.

Jer prema ovom novom prijedlogu kao neprirodan položaj računao bi se onaj kada je ruka odvojena od tijela više nego kazaljka na satu kada pokazuje četiri ili osam sati. Dakle, kada bi ruka, ispravite nas ako nam geometrija nije dobra, bila odvojena od tijela za više od 120 stepeni. Pa ti procijeni u igri?!

Treća izmjena trebalo bi da igračima oduzme mogućnost da odugovlače, pa bi prilikom izmjena fudbaler koji napušta teren izašao na najbližoj liniji, a ne šetkao do centra. Ovo ima smisla, mada nam se čini prosto kozmetičkom promjenom.

IFAB će konačnu odluku donijeti 22. novembra.

Mozzartsport

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.