Ilustracija

"Jedinstvo Pravoslavne crkve neuporedivo važnije od "ambicija i pretenzija""

SPC saopštila da je jedinstvo Pravoslavne crkve neuporedivo važnije od "ambicija i pretenzija".

Naime, u saopštenju SPC koje je potpisao episkop bački Irinej navodi se da je sporazum koji su potpisali patrijarh Vartolomej i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko priprema da se "dvema dosadašnjim raskolničkim grupacijama u Ukrajini prizna puna crkvena samostalnost (autokefalnost).

Kako se navodi, to se radi bez obzira na stav kanonske Ukrajinske crkve, koja ima dvaput više vjernika nego obije raskolničke crkve zajedno, i na stav Moskovske patrijaršije i drugih pomjesnih crkava, među njima i Srpske pravoslavne crkve. 

SPC podsjeća da je situacija oko Ukrajinske pravoslavne crkve slična situaciji kada je nepriznata Makedonska pravoslavna crkva proglasila nezavisnost, koja je, navodi se, bila politički podržana, ali i u suprotnosti sa kanonskim zakonima. 

U saopštenju SPC se podsjeća da do sada nijedna pomjesna autokefalna pravoslavna crkva nije zvanično podržala carigradske aktivnosti u vezi sa davanjem autokefalnosti proglašenoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. 

"Naročito je za mnoge sporna činjenica da vaseljenski patrijarh i ne krije da sve ovo radi u saradnji sa svetovnom vlašću, odnosno sa političarima među kojima preovlađuju raskolnici i unijati", navodi SPC. 

Dalje se dodaje da se mnogi, kako se ističe, "kritički nastrojeni pastiri i bogoslovi" Pravoslavne crkve opravdano pitaju, kako je moguće da vaseljenski patrijarh Vartolomej ne priznaje kanonske odluke Ruske pravoslavne crkve, koje je priznao odmah po njihovom donošenju i koje do sada priznaju svi pravoslavni arhiepiskopi. 

"Posebno se pitaju kako je moguće da anatemisani raskolnik za tren oka postane 'mitropolit kijevski', a da se u široj titulaturi naziva i 'patrijarh kijevski'. Postavlja se, naposletku, i pitanje kako se može tek tako staviti van snage nečiji crkveni status u drugoj pomesnoj crkvi koji je važio više od tri veka, a da ga niko, pa ni sama carigradska patrijaršija, nikada prije nije osporila. 

Ovakvih i sličnih pitanja ima, nažalost, još mnogo", ističu u SPC i zaključuju: "Treba se moliti Bogu i nadati da će svi shvatiti da suštinsko prvenstvo u Crkvi pripada samo Gospodu Isusu Hristu i da je jedinstvo Crkve neuporedivo važnije od svih mogućih ambicija i pretenzija". 

Inače, danas je počelo vanredno zasedanje Sabora SPC, a mediji su nagađali da bi teme mogle biti Kosovo i pravoslavlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.