Karla del Ponte: Haradinaj ne zaslužuje mjesto premijera, Kosovo pod znakom pitanja
Karla del Ponte

Karla del Ponte: Haradinaj ne zaslužuje mjesto premijera, Kosovo pod znakom pitanja

Bivša glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 1999-2007, Karla del Ponte, u intervjuu za Koha Ditore kaže da još uvek ima mnogo posla da se uradi u pogledu kažnjavanja ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.

"Od balkanskog rata međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju pobijedio je 160 lidera visokog vojnog i političkog ranga, ne one koji su počinili zločine, već one koji su sjedjeli za stolom i organizovali zločine. Ali postoje i oni koji su počinili ove zločine, i sa kojima međunarodni sistem treba da se pozabavi. Ovdje treba reći da u ovom pravcu ima dosta posla i nismo na idealnom nivou. Ne znam šta se sada dešava u Bosni i Hercegovini ili Srbiji, ali mislim da posla ima i dalje", rekla je ona.

Karla del Ponte postavila je takođe i pitanje postojanja Kosova kao države i smatra da nije pravedno to što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na toj poziciji, prenosi KoSSev.

"Mislim, Haradinaj ne zaslužuje funkciju na kojoj se nalazi danas. Osuđen je od strane Haškog tribunala, ali ga je na žalost Apelacioni sud oslobodio. Ali ja više nisam bila glavni tužilac. Teško je vidjeti to da on prvostepeno bude kažnjen, a da je Kosovo sada jedna vanredna stvar. Kosovo ima tu privilegiju da bude priznato kao država, što je, po mom mišljenju, bilo prilično preuranjeno. Takođe, kada smo započeli naše istrage, imali smo ogromne probleme, jer niko nije želio da ove istrage radimo. I dalje treba da se vidi šta će biti na Kosovu i za mene je Kosovo još uvijek pod znakom pitanja", kaže ona.

Dodaje da ne može da kaže, niti zna ko su danas najveći nekažnjeni, ali navodi da su nekažnjeni u njenoj knjizi, prenosi N1.

"I nekažnjeni danas su u Siriji, počevši od predsjednika Asada i svih drugih politički i vojno odgovornih u Asadovom režimu, i svih zločina izvršenih od strane terorističkih grupa, od grupa bandita i opozicionih grupa. Naša komisija za istragu je identifikovala kako su, s jedne strane, počinjeni zločini, a da u Siriji nema pravde", istakla je Karla del Ponte.

Jedna od najozbiljnijih optužbi tokom svog rada kao tužioca za zločini u bivšoj Jugoslaviji je žuta kuća u selu Veliko Gure u Burelu gdje je, prema Karli del Ponte, bila tajna klinika koja se koristila za vađenje organa oko 300 srpskih civila koje je kidnapovala OVK.

"Oh, hajde da ne pričamo o žutoj kući. U toj žutoj kući pokušali smo da izvršimo istragu, ali to nismo mogli da učinimo. Zatim je uslijedio izvještaj Dika Martija Savjetu Evrope koji je sve potvrdio. I sada postoji sud na Kosovu i nisam čula da je išta učinio i sumnjam da će se ovaj događaj rasvijetliti. Što se nas tiče, nije nam dozvoljeno da uradimo ovu istragu i nismo mogli da je sprovedemo i tu činjenicu priznala sam u svojoj prvoj knjizi 'Lov, ja i ratni zločinci'. Da vidimo šta će se dogoditi, ali iz svog radnog iskustva znam da što više vremena protiče, to je manje moguće da se problem riješi", naglašava ona.

Karla del Ponte zaključuje da danas postoji nekažnjivost jer nedostaje politička volja.

"Međunarodno pravo postoji, postoji i nastaviće da postoji. Pravde za žrtve će biti ukoliko postoji politička volja zemalja, a posebno politička volja Savjeta bezbjednosti UN-a", izjavila je bivša glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.