Pribilović: Oni koji su ozbiljni u svom poslu znaju da prepoznaju konstruktivne kritike
Foto: Ministarstvo javne uprave

Učešće građana u kreiranju javnih politika srž demokratij

Pribilović: Oni koji su ozbiljni u svom poslu znaju da prepoznaju konstruktivne kritike

Konsultovanje zainteresovane javnosti i učešće građana u kreiranju javnih politika je srž participatne demokratije, koja se ne odražava samo u primjeni nove Uredbe o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, poručeno je sa danas održanog konsultativnog sastanka „Kako unaprijediti okruženje za djelovanje NVO do 2020 - Izazovi i mogućnosti realizacije Strategije unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje NVO 2018- 2020“ u Podgorici.

,,Ključno je uvidjeti benefite učešća javnosti u kreiranju javnih politika, njihovom praćenju i vrednovanju. Konsultacije znače nove ideje, bolje sagledavanje potreba ciljnih grupa, više predloga, povećana transparentnost i odgovornost institucija, osnaživanje građana i njihovog povjerenja u javnu upravu. Cijenimo da su unaprijeđeni institucionalni i legislativni okvir dobra osnova za naš dalji rad, saradnju i partnerstvo sa nevladinim organizacijama” , kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Pribilović je kazala da, iako su uloge NVO i javne uprave različite, ali komplementarne, odgovorni smo prema interesima građana da nađemo zajednički jezik i pokažemo kapacitet za konstruktivan dijalog.

“Neslaganja su, u najširem, dio demokratije, i oni koji su ozbiljni u svom poslu znaju da prepoznaju konstruktivne kritike, na način da im budu orijentiri kako da drugačije postave koncept rješenja za postojeće izazove. U narednom periodu moramo intenzivnije razmjenjivati informacije kako bismo bolje razumijeli procese, čiji rezultati se odražavaju na sve nas, u prvom redu kao građane, ali i učesnike i donosioce odluka” , istakla je ministarka Pribilović.

Ona je saopštila da je Ministarstvo javne uprave otvoreno za saradnju sa svim nevladinim organizacijama, te da je značaj uloge civilnog društva konstanta u definisanju svih politika i aktivnosti koje su usmjerene na zadovoljenje potreba građana.

Ambasador Aivo Orav je kazao da će EU nastaviti da se zalaže za otvoreno i podsticajno okruženje za civilni sektor.

,,Osnaženo cilivno društvo je krucijalna komponenta svakog demokratskog sistema i trebalo bi biti prepoznato i tretirano kao takvo,,, tvrdi Orav.

On je istakao odličnu saradnju sa lokalnim organizacijama civilnog drustva.

“To se reflektuje kroz naš svakodnevni dijalog, razmjenu mišljenja i kontinuirano povećanje finansijskih iznosa za nacionalne IPA fondove namijenjene civilnom sektoru. Posljednja velika investicija Evropske unije u razvoj civilnog sektora je "Resursni centar" koji će pružati ključnu podršku za dalje jačanje kapaciteta OCD kako bi se osigurala njihova institucionalna i finansijska održivost.Kao što je navedeno u našem posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, "postoji opšte priznanje od strane Vlade da civilni sektor zauzima važnu ulogu u procesu pristupanja, ali osim formalnog učešća u raznim Radnim grupama, ostaje da se obezbijede uslovi za proces istinskog konsultovanja", kazao je Orav.

On je pozdravio uspostavljanje novog Savjeta za saradnju sa NVO naglašavajući da će pratiti njegov rad.

"Nastavićemo da se zalažemo za još aktivniju ulogu civilnog sektora u procesu sprovođenja reformi i kreiranju politika, uključujući i Radne grupe za pregovaračka poglavlja” – kazao je Orav.

Na sastanku su razmijenjene informacije o pravnom i institucionalnom okviru za djelovanje NVO i jačanje saradnje javne uprave i NVO u sljedećim oblastima: učešće NVO u kreiranju javnih politika, finansijska održivost NVO, volonterizam i socijalno preduzetništvo i učešće NVO u EU integracijama.

Sastanku su prisustvovali članovi/ice Savjeta za saradnju organa državne uprave i NVO, predstavnici organa državne uprave zaduženi za realizaciju aktivnosti iz Akcionog plana Strategije, predstavnici nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija i ambasada koje podržavaju razvoj civilnog društva, projekte i programe nevladinih organizacija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.