Gorostas među psima: Veličanstveni turski mastif sve popularniji (FOTO)
Foto:Anadolija

Gorostas među psima: Veličanstveni turski mastif sve popularniji (FOTO)

Gorostasni turski pas aksarajski malaklisi, poznat i kao turski mastif, osvaja srca ljubitelja snažnih pasa čuvara širom svijeta.

Riječ je o autohtonoj vrsti psa čuvara i ovčarskog psa koji teži i do 65 kilograma i veći je i od poznatijeg kangalskog psa iz Anadolije, javlja istoimena turska agencija. 

U Aksaraju trenutno djeluje sedam modernih farmi na kojima se uzgajaju turski mastifi i odakle se prodaju kupcima iz cijelog svijeta.

Brigu o vrsti vodi Udruženje za zaštitu aksarajskog malaklisija (AKMID), a kupci upravo od tog udruženja dobijaju sve informacije o mladunčetu koje žele kupiti.

2018110523326855538754872Web

Foto:Anadolija 

Godišnje se iz Turske izveze u prosjeku stotinu mladunčadi. Njemačka, Velika Britanija, Holandija, Bugarska, Rumunija, Rusija, Kina, Brazil, Argentina su neke od zemalja iz koji najčešće dolaze upiti za ovu vrstu psa, a u posljednjem periodu desetine ih je otišlo i put više afričkih zemalja.

Predsjednik AKMID-a Muamer Tipirdamaz za AA je kazao da se turski mastif najčešće koristi kao pas čuvar ili kao ovčarski pas.

2018110523326855538754874Web

Foto:Anadolija 

"Sarađujemo s uzgajačima i najbolju mladunčad izvozimo kako bismo proslavili ovu vrstu koja to svakako zaslužuje. I dalje radimo na zaštiti vrste i njenoj promociji u cijelom svijetu", kazao je Tipirdamaz.

On je kazao da uzgoj čistokrvnih mastifa zahtijeva mnogo rada, ulaganja i odricanja.

"Dva mjeseca od rođenja hrane se isključivo dojenjem, a onda počinje zahtjevna faza hranjenja mesom i drugim dodacima. Tajna njihovog rasta je smjesa koja se dobija miješanjem ječmenog brašna, jaja, mlijeka i vode. Time se hrane cijeli životni vijek i to im daje veliku snagu i izdržljivost", kazao je Tipirdamaz.

2018110523326855538754876Web

Foto:Anadolija 

Turski mastif je najveći i najsuperiorniji u porodici ovčarskih pasa iz Anadolije, a opisuje se kao stabilan, hrabar, samostalan, radišan, prilagodljiv i aktivan pas. Nerijetko se naziva i "anadolskim lavom".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.