Milionska ulaganja u Savin kuk: Vještački snijeg, šestosjed,put, parking...
Savin kuk

Milionska ulaganja u Savin kuk: Vještački snijeg, šestosjed,put, parking...

Skijalište Savin kuk i njegovo okruženje ne mogu se prepoznati u susret zimskoj turističkoj sezoni, a narednog ljeta, sasvim sigurno, investiciona priča, teška milione eura, biće u potpunosti zaokružena i na Žabljaku se više neće gledati u nebo, već će biti obezbijeđeno vještačko osnježavanje staza.

Izgrađen je novi put, pa će ove zime biti manje saobraćajne gužve u podnožju Savinog kuka, asfaltiran je parking, završen je najveći dio radova na dovođenju vode s Modrog jezera…

Prema riječima upravnika skijališta Milutina Tomića, riječ je o projektu koji se realizuje u saradnji sa Centrom za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije, piše Pobjeda.

“Ovaj posao podrazumijevao je izgradnju vještačke akumulacije i izgradnju vodovoda od Modrog jezera do podnožja Savinog kuka. Akumulacija je zapremine oko 55.000 kubika, a vodovod duži od 6,5 kilometara. Ta voda će služiti za vještačko osnježavanje, a već ovog mjeseca treba da bude raspisan tender za prvu fazu osnježavanja skijališta Savin kuk, u dužini od 1,5 kilometara, ali s mogućnošću da se već naredne godine sistem razvede i na stazu koja tek treba da se izgradi. Predviđeno je da se postavi veći presjek cijevi do međustanice, što znači da ćemo, kada se dogodine montira šestosjed, odmah moći vještačkim snijegom pokriti sve padine”, kaže Milutin Tomić, dodajući da sada njihovo skijalište nudi ukupno oko pet kilometara staza.

Već je poznat izvođač radova i na izgradnji šestosjeda, a istovremeno će biti uređeno još četiri kilometra staza koje će ga pratiti, pa će sa novoizgrađenom, dugom 1,5 kilometara, skijaši dogodine imati na raspolaganju mnogo više staza, različito kategorisanih. Planirano je da se akumulacija završi do kraja 2019. godine, ali sudeći po do sada učinjenom, a završeno je 80 odsto radova, biće spremna i ranije.

“Već su postavljene vodovodne cijevi u dužini od pet kilometara, kanali su gotovo u potpunosti zagrnuti, izgrađene šahte… što znači da je preostalo još 1,5 kilometara, da se privedu kraju zemljani radovi i akumulacija obloži folijom. Vjerovatno bi do sada i mnogo više bilo urađeno, ali nijesu nam bile naklonjene vremenske prilike, kiša nas je stalno pratila… Već su odabrani izvođači radova i za izgradnju šestosjeda, radi se glavni projekat i na proljeće počinju radovi. To znači da će sljedeće godine na Savinom kuku biti vještački snijeg i šestosjed”, dodao je Tomić.

Planirano je da voda, u ljetnjem periodu, kada je nepotrebna skijalištu, bude od koristi poljoprivrednicima, ali i žiteljima koji se ne bave stočarstvom, a žive u naseljima Razvršje, Motički Gaj…”, dodao je on.

Novi pristupni put, dug 1,1 kilometar, probijen je i asfaltiran, kao i parking za stotinu vozila, ali će dogodine biti znatno proširen.

Na Savinom kuku, uobičajeno, u ponudi su dva dvosjeda, dva ski lifta i bebi lift. Sva oprema je detaljno pregledana, dobili su ateste Inovacionog centra Mašinskog fakulteta iz Beograda na kompletnu mašinsku i elektro opremu…

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.