Aerodromi CG: Za manje od godinu 2,2 miliona putnika
Foto: AA

253 hiljade više nego u istom periodu prošle godine

Aerodromi CG: Za manje od godinu 2,2 miliona putnika

Crna Gora je sve privlačnija turistička i poslovna destinacija za turiste i biznismene širom svijeta, a veliku ulogu u tome imaju aerodromi u Podgorici i Tivtu, koji konstantno bilježe povećanje prometa putnika i aviona. Kroz ova dva aerodroma za prvih deset mjeseci ove godine prošlo je 2.264. 657 putnika, 253 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

U ovom trenutku, preko Aerodroma Podgorica, Crna Gora je povezana sa više od 40 destinacija, dok se sa Aerodroma Tivat saobraća ka više od 45 destinacija. 

Prema riječima Milice Babić, savjetnice za odnose sa javnošću u Aerodromima Crne Gore, posljednjih godina raste broj novootvorenih linija ka državama Zapadne Evrope, dok najviše putnika dolazi sa ruskog tržišta. 

„Od 1. januara do 31. oktobra ove godine kroz oba crnogorska aerodroma prošlo je 2.264.657 putnika, 253 hiljade više nego u istom periodu prošle godine. Na Aerodromu Podgorica opsluženo je 1.066.341 putnika, a na Aerodromu Tivat 1.198.316 putnika. Najviše putnika stiglo je sa ruskog tržišta, a potom i sa tržišta Srbije“, kazala je Babić za agenciju Anadolija.

Ona napominje da se u posljednje dvije godine bilježi rast prometa putnika sa tržišta Zapadne Evrope, naročito Velike Britanije, i to iz Londona, Mančestera i Birmingena. 

- Sve više linija posredstvom niskobudžetnih kompanija -

Na povećanje broja opsluženih putnika značajno je uticao i dolazak niskobudžetnih aviokompanija na crnogorsko tržište. Na taj način, po vrlo povoljnim cijenama, koje se kreću u rasponu od deset do stotinu eura, turisti iz Milana, Minhena, Berlina, Štutgarta, Štokholma, Londona, Mančestera, Budimpešte i Varšave imaju priliku da posjete Crnu Goru.

Takođe, ovo je i prilika da crnogorski građani putuju u ove gradove Evrope. 

Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, kaže u izjavi za Anadoliju da će povratkom Crne Gore kao turističke destinacije na zapadnoevropska tržišta, broj putnika na aerodromima u Crnoj Gori samo da raste. 

„U tom smislu, treba očekivati da se ponovo počnu vraćati čarteri. Tu su i niskobudžetne kompanije, naravno“, ističe Ratković. 

- Promet putnika sa Turskom povećan za 26 odsto - 

Među brojne destinacije na kojima se bilježi povećanje broja putnika spada i Turska. Podaci pokazuju da je broj putnika iz Crne Gore za Tursku i obratno, koji su koristili usluge Aerodroma Crne Gore, veći za 26 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

„Prema podacima Aerodroma Crne Gore, od početka godine opsluženo je 103.028 putnika. To je povećanje za 26 odsto u odnosu na 2017. godinu, kada je opsluženo 81.474 putnika“, kazala je Milica Babić. 

2018110423325023438722645Web

Ona napominje da, osim što se povećao broj putnika na relaciji između Crne Gore i Turske, zabilježeno je i povećanje broja letova na relaciji između Podgorice i Istanbula. 

„Od početka godine do 23. oktobra realizovano je 437 letova Turkish Airlinesa, što je devet odsto više u odnosu na 2017. godinu. Crna Gora je aviosaobraćajem povezana sa Turskom, tačnije Istanbulom od 2010. godine. Jedina kompanija koja povezuje dvije zemlje za sada je Turkish Airlines. Na samom početku, linija Podgorica - Istanbul realizovala se tri puta sedmično, da bi se samo tri godine kasnije Turkish Airlines odlučio na uvođenje sedam letova sedmično. Tokom ljetnje sezone dešava se da imamo 12 letova sedmično, plus nekoliko čarter letova, pa smo imali pojedinim danima ka Aerodromu Podgorica i tri leta Turkish Airlinesa“, saopštila je Babić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.