Nova Kaledonija: Na referendum izašlo 74 posto registrovanih birača
Sa glsanja

Nova Kaledonija: Na referendum izašlo 74 posto registrovanih birača

Shodno sporazumu s kraja prošlog vijeka u Novoj Kaledoniji je danas održan referendum za nezavisnost.

Riječ je o francuskoj teritoriji na Pacifiku u kojoj je, prema prvim informacijama, na referendum izašlo 74 posto registrovanih birača.

Lokalni narod Kanak okončao je nasilnu separatističku kampanju i pozvao birače da u što većem broju izađu na referendum i glasaju za kraj francuskog “kolonijalizma“.

Predreferendumske ankete pokazale su da narodi u Novoj Kaledoniji većinom žele ostati vezani za Francusku koja administracijama tog pacifičkog arhipelaga godišnje šalje finansijsku pomoć u iznosu od 1,3 milijarde eura.

Francuska želi zadržati vlast u tom regionu zbog strateškog političkog interesa, a ne zanemaruje se ni činjenica da je riječ o bogatom nalazištu nikla.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u maju posjetio Novu Kaledoniju i poručio da Francuska ne bi bila toliko lijepa bez nje.

Ovo je drugi referendum o statusu Nove Kaledonije. Prvi referendum održan je prije tri decenije kada su lokalni separatisti bojkotovali glasanje. Čak 98 posto glasača podržalo je ostanak pri Francuskoj.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.