Evo šta ne treba da radite da bi vam bubrezi bili zdravi
ilustracija

Evo šta ne treba da radite da bi vam bubrezi bili zdravi

Bubrezi igraju esencijalnu ulogu u tijelu - proizvode crvena krvna zrnca, regulišu pritisak, eleminišu višak vode u organizmu i kontrolišu nivo minerala koji se nalaze u krvi.

 Zdravlje bubrega znači generalno dobro stanje tijela. Upravo zato je važno da ove stvari ne radite kako bi bubrezi nastavili da bez problema obavljaju svoju važnu funkciju.

Odlaganje odlaska u toalet

Ako često i dugo trpite i ne odlazite u toalet odraziće se na stanje bubrega. Na ovaj način se brže ramnožavaju bakterije što potencijalno može dovesti od upale urinarnog trakta, kao i infekcije bubrega,prenosi Žena Blic.

obicnomozemozadrzatinekolikokapidoknepostanehitnoreceptorinazidovimanasebesike2

Dugo sjedjenje

Ljekari apeluju da je fizička aktivnost jako bitan dio života modernog čovjeka.

S obzirom da najveći dio poslova zahtijeva dugo sjedjenje, važno je da slobodan dio vremena provedete u šetnji ili na treningu. Šanse za oboljenja bubrega su povećena za 30 odsto, ako mnogo sjedite i niste fizički aktivni.

Sjedenje

Pretjerana upotreba ljekova protiv bolova

Često upotreba analgetika utiče na brzinu protoka krvu u organizmu što je u direktnoj vezi sa bubrezima koji imaju bitnu ulogu.

Ako upotrebljavate mnogo ljekova protiv bolova najbolje je konsultovati ljekara kako biste dobili adekvatnu terapiju koja neće uticati na vaše bubrege.

rozetablete

Nedovoljan unos vode

Voda pomaže bubrezima da proizvode urin kako bi se uklonili toksini iz organizma. Ukoliko ne pijete dovoljnu količinu vode na dnevnom nivou može doći do proizvodnje kamenja u bubregu. Preporučena dnevna doza vode je od 1.5 do 2 litra.

9c29039eaaf60e1caf16f365dd5eac42XL

Izbjegavajte sokove i zaslađene napitke.

Prevelik unos mesa, šećera i soli

1364317m

 

Ako ste zavisnici od slatke, zasoljene hrane i mesa, bilo bi poželjno da promijenite svoje navike. 

Šećer utiče na povišen pritisak i povećeva rizik od dijabetesa, meso narušava PH vrijednost, a zasoljena hrana otežava rad bubrega.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.