Put Crne Gore da slijede sve zemlje regiona
Kočo Angjušev

Angjušev se nada da će Makedonija uhvatiti korak sa CG

Put Crne Gore da slijede sve zemlje regiona

Put kojim ide Crna Gora je put koji treba da slijede sve zemlje u regionu, jer niko ne treba da ostane isključen ako želimo da Zapadni Balkan bude dugoročno stabilan, kazao je u razgovoru za Pobjedu potpredsjednik makedonske vlade Kočo Angjušev.

Angjušev, koji je nedavno boravio u Crnoj Gori, kazao je da se njegova zemlja na održanom referendumu jasno opredijelila da želi da bude dio NATO i EU.

U tom procesu, dodaje on, slijede Crnu Goru, koja je već dio Alijanse i koja predvodi Balkan na putu ka EU.

“Imamo jasno opredjeljenje da Makedonija treba da bude dio EU i NATO sistema, to je jedini bezbjednosni i političko-ekonomski sistem koji u ovom trenutku postoji za nas i koji je pogodan za region. Svakako, Makedonija želi da ostane dobar prijatelj sa svim zemljama u svijetu, poštujemo sve velike države, ali naš izbor je zapadni sistem vrijednosti”,  rekao je Angjušev.

Komentarišući nedavno održani referendum u Makedoniji i navodne pokušaje da se velike sile umiješaju u taj proces, slično kao i u Crnoj Gori, on je kazao da ne vidi veze između dva slučaja, ali da mu je jasno da je Balkan oduvijek na meti velikih sila.

“Balkan je teritorijalni, i politički, i ekonomski interes velikih sila, uvijek je to bio unazad, to će biti i ubuduće, ali mislim da mi treba da pratimo interes naših građana. Mislim da je Crna Gora to dobro napravila i mislim da se i Makedonija kreće istim putem, pritom želeći da ostanemo prijatelji sa svima, respektujući velike sile i njihove interese”,  kazao je vicepremijer Makedonije.

Dodaje da je proces ka EU nepovratan i da očekuje da bi 2025. godina mogla da bude godina kada bi zemlje Balkana mogle postati dio EU.

“Srbija i Crna Gora su otpočele pregovore i one su korak ispred Makedonije. Da li Makedonija može da uhvati korak, nadam se da hoće i može, međutim nije pitanje da li će to da bude plus ili minus jedna godina, pitanje je da li mi u tom pravcu idemo i da li će taj proces biti završen, a ja očekujem da hoće”, rekao je on.

Komentarišući nedavne ocjene predsjednika EK Žan Klod Junkera da je Balkan plodno tlo za nove ratove, Angjušev kaže da su naše zemlje daleko od toga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.