Alison Kemp

Kemp istakla da Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine investira milion eura u našu zemlju

"Crna Gora izvor stabilnosti, oslobađa se stereotipa, očarava i intrigira"

Crna Gora je izvor stabilnosti, kako u regionu tako i šire, poručila je u razgovoru za NOVU M ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp.

Dodaje da britanska vlada pozdravlja doprinos koji naša zemlja daje kao članica NATO-a ali i lider u evropskim intergacijama. Kemp je kazala i da odnosi dviju zemalja nisu samo saveznički, već partnerski i prijateljski, te da se Crna Gora oslobađa stereotipa, očarava i intrigira sve veći broj Britanaca.

Sa evropskih, ali i takođe važnih daljih međunarodnih adresa u poslednje vrijeme čule su se poruke da je Crna Gora faktor stabilnosti na Balkanu, a u vrijeme mnogih neriješenih pitanja u regionu - od Srbije i Kosova, Makedonije do Bosne i Hercegovine. Britanska vlada, kako kaže za NOVU M ambasadorka Velike Britanije u našoj zemlji Alison Kemp, pozdravlja takvu ulogu i doprinos koji Crna Gora daje.

„Crna Gora je izvor stabilnosti, kako u regionu tako i šire: kao članica NATO saveza i zemlja koja prednjači u procesu EU integracija, kao učesnik u NATO, EU i UN mirovnim misijama, te kao primjer strpljivog i dosljednog rješavanja bilateralnih sporova. Međutim, to ne znači da se Crna Gora ne suočava sa izazovima, kao što je potreba da se dalje ojača vladavina prava, i ostvari održiv ekonomski razvoj. Proces EU integracija predstavlja i trud da se navedeni izazovi prevaziđu, kako tokom idućeg talasa proširenja Evropske unije ne bi ostalo prostora za oklijevanje po pitanju položaja Crne Gore", kaže ambasadorka.

Na pitanje koliko je Crna Gora izmijenila sliku o sebi otkako je postala najmlađa članica NATO-a, Kemp kaže da se naša zemlja "oslobađa stereotipa, očarava i intrigira sve veći broj Britanaca".

„Za Ujedinjeno Kraljevstvo, Crna Gora je NATO saveznica sa kojom imamo blizak odnos. Više od 7% pripadnika vaše Vojske je učestvovalo u britanskim vojnim obukama, i pokazala se kao posvećen i stručan partner, koji zajedno sa ostalim NATO članicama doprinosi bezbjednosti i stabilnosti u područjima od Baltika do Avganistana. Crna Gora kao interesantna turistička destinacija takođe postaje sve popularnija u UK. Ujedinjeno Kraljevstvo ulaže u vjetroelektranu Možura, a britanski turisti sve više istražuju crnogorske ski centre i plaže", istakla je Kemp za NOVU M.

Kaže i da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti u potpunosti uključeno u aktivnosti EU dok god imaju status države članice.

"Takođe, nastavićemo da pružamo podršku Crnoj Gori, naročito u kontekstu težnji pridruživanja Evropskoj uniji, koje su navedene i u Ustavu. Proces pridruživanja Evropskoj uniji je intenzivan i izazovan proces, kreiran sa ciljem osiguravanja usklađenosti crnogorskih standarda sa praksom i idealima kojima teži Evropska unija. U konkretnom slučaju jačanja vladavine prava, Crna Gora ove godine mora proći kroz spisak obaveza od nekoliko stotina stranica, u kojem se navode detaljni koraci kojima će se ojačati crnogorski pravni sistem. Jedan od aspekata baštinjenja evropskih vrijednosti demokratije, slobode i poštovanja ljudskog dostojanstva je i sprovođenje tih vrijednosti u praksi. Politička volja za ispunjavanje reformi koje podržavaju proces integracije je od suštinske važnosti", ocijenila je ona.

A dobar primjer takve prakse je, ocjenjuje Kemp,  i novooformljeni privremeni parlamentarni odbor za reformu izbornog zakonodavstva.

„Drago nam je što rad odbora podržavaju partije jer smatramo da je takav pristup od suštinskog značaja za evropski put Crne Gore, i nadam se da će sve partije u parlamentu na konstruktivan način učestvovati u radu odbora. Crna Gora prima podršku sa raznih strana u procesu EU integracija, što u pojedinim slučajevima nadmašuje kapacitete za apsorpciju podrške: Evropska unija je već uložila 36 miliona eura podrške ove godine", navela je ambasadroka VB.

Kemp kaže i da odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore vremenom postaju sve jači.

"U junu ove godine, tokom proslave rođendana Kraljice Elizabete, proslavili smo i 140 godina bilateralnih odnosa, u prisustvu predsjednika Đukanovića, kao i članova vlade, predstavnika opština, kompanija, medija i civilnog sektora, koji su u izuzetno dobrim odnosima sa UK. Tokom prethodnih dvanaest mjeseci, devet crnogorskih ministara je posjetilo Ujedinjeno Kraljevstvo povodom sastanaka sa predstavnicima britanske vlade, i trenutno se pripremamo za buduće posjete visokih zvaničnika. Odnos naših dviju zemalja nije samo saveznički, već prijateljski i partnerski. Ulažemo zajedničke napore da izgradimo bolju budućnost.

Zbog toga, Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine investira milion eura u Crnu Goru u cilju jačanja demokratije i bezbjednosti, te podrške procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali i nudi  500 miliona eura kreditnih sredstava dostupnih za jačanje trgovinskih odnosa naših dviju zemalja. Očekivanja su takođe i da ove godine preko 100.000 britanskih turista posjeti Crnu Goru", zaključila je Kemp za NOVU M.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.