Do 31. novembra prijave za besplatnu operaciju oka
Foto: PR Centar

Do 31. novembra prijave za besplatnu operaciju oka

Stručni skup oftamologa, koji četvrtu godinu okuplja eminentne stručnjake iz oblasti oftamologije u Crnoj Gori, ima za cilj unaprijeđenje i razmjenu iskustava, poručila je generalna menadžerka oftamološke klinike Optimal, Anja Zečević, ističući da se kroz predavanja i razmjenu iskustava unaprijeđuje ta oblast.

Ona je, na stručnom skupu oftamologa, saopštila da je klinika Optimal uspostavila saradnju sa humanitarnom organizacijom 28. Jun iz Kanade, koja će obezbijediti besplatne operacije oka za pacijente kojima je najneophodnija.

„Mi smo se opredijelili za saradnju sa tom humanitarnom organizacijom, kako bi obezbijedili operacije oka onima kojima je to najpotrebnije, odnosno pacijentima koji su najugroženiji, a koji ne mogu da priušte operaciju“, saopštila je Zečević u izjavi za PR Centar.

Prema njenim riječima, humanitarna organizacija 28. jun je jedina organizacija na Balkanu sa konsultativnim statusom pri Ujedinjenim Nacijama.

Zečević je navela da prijave počinju danas i da će trajati do 31. novembra, a mogu se poslati na [email protected], kao i putem e-mail adrese [email protected].

Predsjednik odbora organizacionog skupa i doktor medicinskih nauka, Sergej Alpatov, kazao je da su, na četvrtom stručnom skupu koji se zasnivao na predavanjima i iskustvima iz Crne Gore, prisustvovali gotovo svi oftamolozi iz države i da je, kako je ocijenio, to važan događaj za razvoj i saradnju stručnjaka.

„Imali smo predavanja o liječenju pacijenata sa kataraktom, glaukomom, oboljenjem zadnjeg segmenta oka. Predavanje koje sam ja održao ticalo se istraživanja koje smo sproveli u Crnoj Gori, a koje je trajalo dvije godine“, rekao je Alpatov.

On je naveo da je istraživanje o liječenju specifičnog oboljenja oka pokazalo koliko je efikasna laserska korekcija vida i da je, kako je istakao, efekat nakon operacije trajan.

„Ovaj vid intervencije je moguć ne samo u standardnim slučajevima, liječenja kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma, već i u komplikovanijim slučajevima, kao i u slučaju pacijenta sa degeneracijom atrofije rožnjače“,  kazao je Alpatov.

Članica odbora Crnogorskog oftamološkog društva (COFD) i specijalista oftamolog, Edita Files Bradarić, istakla je da je skup koristan jer je obuhvatio različite teme i probleme sa kojima se oftamolozi suočavaju u praksi.

„Ja sam imala vrlo aktuelnu temu, vitrektomija u liječenju dijabetičnog makularnog otoka. Svi znamo da su očne komplikacije, uz dijabetes, vodeći razlog gubitka vida u razvijenim zemljama. Govorila sam o jednom vidu liječenja a to je hirurška iintervencija“, rekla je Files Bradarić.

Ona je navela da je svojim predavanjem htjela da ukaže ostalim oftamolozima da određeni slučajevi mogu biti uspješno riješeni hirurškom intervencijom.

„Operacije vitraktomije sprovode se na našoj klinici i zahvaljujući ugovoru sa Fondom mnogi pacijenti mogu priuštiti tu operaciju na našoj klinici“, rekla je Files Bradarić.

Specijalista oftamologije, Haris Kujundžić, kazao je da je, prema podacima Eurostat-a, operacija katarakte zajedno sa kolonoskopijom najčešća operacija i medicinska intervencija u Evropi, ali i u Crnoj Gori.

„Katarakta značajno utiče na vidnu funkciju, pa samim tim i na kvalitet života pacijenata. Poznato je da je mnogo veći broj padova i preloma kod pacenata sa kataraktom, češće izazivaju saobraćajne nesreće, a takođe katarakta utiče na mentalno zdravlje i pogoršava nesanicu“, rekao je Kujundžić.

On je istakao da je operacija katarakte vrlo dostupna pacijentima u Crnoj Gori i da se nakon obavljene operacije poboljšava njihova vidna funkciija, kao i kvalitet života.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.