Zašto smo počeli da nosimo pantalone?
ilustracija

Zašto smo počeli da nosimo pantalone?

Ko je uopšte odlučio da su pantalone neophodne? To je pitanje koje decenijama muči Paju Patka. Činjenica je da su pantalone prisutne nekoliko hiljada godina, ali nisu najudobniji oblik odjeće. Ko ih je onda prvi izmislio i zašto?

U četvrtom vijeku nove ere elita u Rimu je bila zaprepašćena novim, krojenim prisustvom na svojim civilizovanim ulicama - pantalone. Smatralo se da je ovaj dio odjeće karakterističan za varvare. U to vrijeme mnogi Goti i Huni su postali članovi rimske vojske, ali njihova odvažna navika da se kreću gradom u pantalonama, činila je Rimljane nervoznim. Do 399. godine grad je imao dva zakona koja zabranjuju nošenje pantalona i čizama pod prijetnjom kažnjavanja.

Ne iznenađuje to što su prve pantalone u ovom djelu svijeta došle preko istočnih teritorija Huna. Vjerovatno su potekle još dalje sa Dalekog istoka.

Arheolozi su 2014. godine otkrili dva muškarca srednjih godina sahranjenih negjde između 3.000 i 3.300 godina u zapadnoj Kini u najstarijim poznatim pantalonama. Iako je mumija stara 5.300 godina, Oci, imala dokoljenice od kozje kože oko kukova, ove pantalone su narpavljene od vune i bile su sašivene u jednu jedinicu. Mogle su se privući žičanim vlaknima, čak su imale i složene šare na nogavicama. Ali služile su vrlo određenoj svrsi.

Pored toga što su pantalone toplije od otvorenih djelova odjeće, paleontolozi i sociolozi su dugo sumnjali na još jedan razlog za brzo širenje pantalona širom sveta: konjica.

Istoričari već dugo povezuju širenje pantalona sa širenjem konjice, od Koreje do Rima do sjevernoameričkih ravnica. A ova dva drevna Kineza su savršen primjer.

Za razliku od drugih tijela pronađenih na groblju, ova su nađena sa drvenim konjima, kožnim djelovima i drugim predmetima koji podsećaju na život u sedlu. 

Da li su ovo bile prve pantalone ikad? Vjerovatno nisu, ali su svakako bile visoka moda za one ljude koji nisu jahali.

 

Izvor: Nacional Geographic Srbija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.