Hrapović:  Izostanak dojenja najveći eksperiment na ljudima u istoriji čovječanstva
Kenan Hrapović

Drugi Kongres preventivne pedijatrije Crne Gore

Hrapović: Izostanak dojenja najveći eksperiment na ljudima u istoriji čovječanstva

Drugi Kongres preventivne pedijatrije Crne Gore sa međunarodnim učešćem, koji je okupio učesnike iz 15 država predstavlja čvrst oslonac nastojanju da se obezbijedi zdrava populacija i zdravo djetinjstvo, a pravi način za to je promocija zdravlja i prevencija bolesti.

To je saopšteno na otvaranju Kongresa “Novi pravci preventivne pedijatrije”, koji se do nedjelje održava u Bečićima, a koji je organizovala Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva nauke, a akreditovala Ljekarska komora.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, kazao je da Kongres preventivne pedijatrije predstavlja čvrst oslonac nastojanju da se bolest spriječi u konačnom, ali i da pokaže zbog čega je ona važna i u kom trenutku je postala važna.

„Da bismo našli odgovor na ovo pitanje moramo biti svjesni šta sve donosi savremeni način života. Na sceni je najveći eksperiment na ljudima u istoriji čovječanstva- izostanak dojenja. Samo 17 procenata žena u Crnoj Gori doji. Tu su i ogromni izazovi sredine, zagađenje vazduha, tla i vode“, kazao je Hrapović, prenosi PR Centar.

Savremeni roditelji su, kako je istakao, izloženi povećanim radnim i emocionalnim zahtjevima a dijete, kako je rekao, manje vremena provodi uz majku, sa više stresa.

„Savremeno dijete ranije pristupa kolektivu, dok se ranije oslonac u odgajanju nalazio u široj porodici. Nekada je komunikacija na relaciji roditelj-dijete bila bogatija, danas oskudna. Danas se žene kasnije odlučuju za materinstvo dajući prostora napredovanju u karijeri, a porodica postaje manje stabilna, često disfunkcionalna“, ukazao je Hrapović.

5

Foto:PR Centar

Ministar je istakao da svega nekoliko decenija unazad djeca su se više kretala, većinom su dojena, hrana je bila prirodna, okolina čista, bila su u kontaktu sa malim brojem hemijskih jedinjenja.

„Sada su djeca inaktivna, nudi im se obilje kalorija, dojenje je zamijenjeno adaptiranim formulama, djeca konzumiraju industrijski obrađenu hranu, u kontaktu su sa velikim brojem hemijskih supstanci“, naveo je Hrapović.

Prema njegovim riječima, tehnološki napredak povećao je mogućnost liječenja i preživljavanja, „ali su navedene okolnosti sredine i socijalnih odnosa dovele do promjene patologije i učestalosti pojedinih bolesti“.

„Takve intenzivne promjene u sociološkoj i ekološkoj strukturi odnosa okruženja i ljudske populacije nametnule su prevenciju kao imperativ, kao standard zrelosti i kao objektivni uslov opstanka, dugog življenja i dobrog kvaliteta života“, rekao je Hrapović.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore i predsjednik Organizacionog odbora Drugog kongresa preventivne pedijatrije Crne Gore, Nebojša Kavarić, pojasnio je da je pedijatrija preventivna medicinska grana odrasle dobi.

„Mi želimo da nam donosioci odluka pomognu da očuvamo zdravlje djece, tako što će nas podržati i tako što će nam pomoći da rehumanizujemo pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu. Pomoći će nam da ne preklopimo stručnjake samo informatikom i procedurama, nego da vratimo humani oblik pedijatrijske medicine, koja jedino ima smisla“, kazao je Kavarić.

4

Nebojša Kavarić

Pedijatri su, kako je ukazao, zaštitnici zdravlja djece, ali i njihovi zastupnici.

„Vrlo smo osjetljivi kada neko pokušava, kao što je bilo prije pet ili šest godina, da destruiše pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu vještački je sukobljavajući sa drugim strukama. Kada je krenulo nizbrdo oko vakcinacije i oko drugih stvari, odjednom se cijeli svijet pitao gdje su pedijatri“, objasnio je Kavarić.

Generalni direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, Darko Petrušić, kazao je da je na prošlom Kongresu bilo učesnika iz sedam, dok je ove godine u pitanju 15 zemalja.

„Imamo oko 400 posjetilaca ovog Kongresa, sve ukupno iz 15 zemalja i jako smo ponosni na to. Crna Gora je dokazala da posjeduje kapacitete što se tiče našeg tradicionalnog gostoprimstva i siguran sam da ćete se ovdje lijepo osjećati“, poručio je Petrušić.

Ono što je značajno sa stanovišta nauke jeste, kako je kazao, da se velika pažnja posvećuje medicini, posebno pedijatriji.

„To je jedna od najosjetljivijih, najtežih oblasti, zbog toga što je teško imati pacijenta dijete. Ali to je jedna od najzahvalnijih oblasti, jer je svaki uspjeh u tom pogledu velika nagrada i investicija za budućnost. Kada liječite dijete, a za 20 godina dođe čovjek i zahvali vam se, mislim da nema veće nagrade“, smatra Petrušić.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, kazao je da je cilj svih učesnika na Kongresu da se obezbijedi zdrava populacija, a djeci zdravo djetinjstvo.

„Pravi način za to je promocija zdravlja i prevencija bolesti. Fond za zdravstveno osiguranje je prepoznao značaj preventivne akcije i veliki je zagovornik toga. Ono što se očekuje od svakog kongresa je razmjena znanja i iskustava i donošenje novih smjernica“, rekao je Čirgić.

Fond će, kako je istakao, sa posebnom pažnjom pratiti zaključke i preporuke Kongresa i sa Ministarstvom zdravlja, kako je dodao, jačati aktivnosti na prevenciji.

Predsjednica Udruženja pedijatara Makedonije, Aspazija Sofijanova, kazala je da je veoma važno na vrijeme prepoznati neke bolesti, jer to omogućava nekome da kvalitetno proživi vijek.

„Veoma je važno da se ne izgubi majčinstvo, odnosno dojenje, koje je palo i u Crnoj Gori i u Makedoniji. Takođe, veoma je bitno da pedijatar provodi dovoljno vremena sa roditeljima i da priča o problemima, razvoju djeteta. Ne smijemo da zaboravimo imunizaciju, a u svijetu imamo antivakcinalni trend. Tu smo mi pedijatri da ubijedimo da se neke bolesti sa ovim vakcinama mogu stvarno prevenirati“, rekla je Sofijanova.

11

Pedijatar gastroenterolog iz Rumunije, Tudor L. Pop,  istakao je da je naročito u pedijatriji prevencija veoma važna, zbog toga što, kako je objasnio, u većini zemalja, 20 odsto stanovništva čine djeca koja će sjutra činiti cijelu populaciju.

„Kako kod nas, tako i svuda u regionu ima dosta problema na ovom polju. Jedan od najvećih problema jeste onaj sa vakcinacijom. Vjerovatno ste čuli da smo mi u Rumuniji imali jednu od najvećih epidemija morbila i razlog je upravo to što nemamo dovoljan procenat vakcinisane djece. Najčešći razlog je nedovoljno edukovana populacija i zbog toga je jako važno da svi radimo na tome da se taj procenat značajno poboljša“, kazao je Pop.

U Ruminiji je, kako je kazao, bilo mnogo problema kada je riječ o djeci koja su imala dijagnozu Hepatitisa.

„Međutim, nakon snažne kampanje vakcinacije, broj djece sa problemom Hepatitisa, naročito Hepatitisa B se značajno smanjio“, rekao je Pop.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.