Imovina kriminalnih grupa pod lupom, provjeravaju račune u zemlji i inostranstvu
ilustracija

U toku obrada više osoba

Imovina kriminalnih grupa pod lupom, provjeravaju račune u zemlji i inostranstvu

Istražitelji provjeravaju porijeklo imovine članova kriminalnih grupa iz Kotora, Budve, Bara, Nikšića i Podgorice, za koje se sumnja da je stečena ilegalno.Prema saznanjima Pobjede, istražitelji detaljno analiziraju porijeklo imovine osoba bliskih članovima organizovanih kriminalnih grupa, kao i bankovne račune u zemlji i inostranstvu.

U toku je obrada više osoba za koje postoje indicije da su nelagalno stekle novac i tako uložile u nekretnine. List piše da su na provjeri pokretna i nepokretna imovina "škaljaraca", "kavčana", barskog i budvanskog kriminalnog klana, kao i određenih grupacija iz Podgorice i Nikšića.

Sve prikupljene dokaze i podatke policija će dostaviti Specijalnom tužilaštvu.

Tokom proteklih godina istražitelji su tokom izviđajnih postupaka u više navrata prikupljali finansijske podatke o pokretnoj i nepokretnoj imovini članova organizovanih kriminalnih grupa.

Provjeravani su bankovni računi, depoziti, hartije od vrijednosti, kao i porijeklo novca u bankovnim sefovima, stanovi, kuće, poslovni prostori, razne dragocjenosti, vozila visoke klase, luksuzna plovila, registrovano oružje…

Osim imovine u Crnoj Gori, pod lupom je porijeklo imovine koju članovi kriminalnih grupa imaju u inostranstvu. Provjerava se i imovina članova njihovih porodica, prijatelja, kumova, kao i osoba za koje se sumnja da su povezane sa kriminalnim radnjama.

Finansijske provjere se obavljaju paralelno sa istragom koja se sprovodi prema nekoj grupi za krivična djela organizovanog kriminala, zelenaštva, pranja novca, krijumčarenja narkotika, visoke korupcije.

Istražitelji provjeravaju kompletnu finansijsku dokumentaciju kako bi utvrdili činjenice o pokretnoj i nepokretnoj imovini osoba koje su pod istragom. Istražitelji sumnjaju da su članovi koji su pod obradom stekli nekretnine i novac od zelenaštva, prodaje droge, a da su uporedo počinili i krivična djela davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca, nedozvoljeno držanje oružja... 

Podsjećamo, i prije mjesec direktor Uprave policije Veselin Veljović najavio je da će inicirati provjeru imovine bezbjednosno interesantnih osoba. 

"Iniciraćemo postupke provjera stečene imovine bezbjednosno interesantnih lica, njihovih porodica i povezanih lica. I zajedno sa drugim organima pokrenuti postupke za oduzimanje imovine u skladu sa zakonskom procedurom. Znajući da njihova moć potiče iz novca stečenog kriminalnim djelovanjem"; kazao je Veljović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.