Bećković: Moju Crnu Goru meni ne može niko oteti
Matija Bećković

Bećković: Moju Crnu Goru meni ne može niko oteti

Akademik Matija Bećković, povodom rješenja crnogorske policije kojim mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru, prokomentarisao je da mu vrlo imponuje da jednoj članici NATO-a može bezbjednost da ugrozi jedan pjesnik.

Bećković je za RTS rekao da ne zna da li se rješenje crnogorske policije odnosi na njega živog ili mrtvog pošto je, kaže, namjeravao da, kada umre, živi u Crnoj Gori.

"To mi vrlo imponuje da jednoj članici NATO pakta može bezbjednost da ugrozi jedan pjesnik", istakao je Bećković.

Navodi da ga ne čudi što su njemu zabranili ulazak u Crnu Goru, ali ga, kaže, čudi što je zabranjeno i pojedinim istoričarima, jer "to nije bilo ni u starim vremenima".

Na pitanje da li će 1. decembra ići u Crnu Goru gdje je pozvan da prisustvuje obilježavanju stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata i prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srbiji, Bećković kaže da to više ne zavisi od njega.

"Mene nije tamo zvala crnogorska država, nego jedna organizacija Nacionalni savjet Crne Gore i Mitropolija crnogorska, tako da sam ja vjerovao da je državi dovoljno što ona to ne obilježava, ali da neće zabranjivati pojedincima i organizacijama", rekao je Bećković, prenosi Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li će se kod nekog raspitati oko odluke Crne Gore, jer je samo preko novinskih agencija čuo vijest o zabrani, Bećković kaže da neće.

"Moju Crnu Goru meni ne može niko oteti i ona je više na onom nego na ovom svijetu", istakao je Bećković.

Iz crnogorske vlade saopšteno je da je prelazak državne granice uskraćen književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću, jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore".

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je da je, sa nevjericom koju je pratilo ogorčenje, primila smo vijest da je grupi građana Srbije, među kojima je i njen akademik Matija Bečković, zabranjen ulaz u Crnu Goru.

"U nadi da će razum ipak prevagnuti, podjsećamo donosioce ove odluke da ih čeka teži posao zaustavljanja stihova na granicama", ističe se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.