Abdurahman Kujević

25 godina od osnivanja Sandžačkog Mešihata

"Sandžak će sa Bošnjacima, Albancima, Romima, Crnogorcima i Srbima biti bedem stabilnosti svih pet država"

Tačno prije 25 godina 30. 10. 1993. godine u prijestoljnici Sandžaka, Novom Pazaru, muslimani Sandžaka su osnovali Mešihat Islamske Zajednice Sandžaka. To je najvažniji iskorak u bližoj istoriji kojeg su napravili prije svega Bošnjaci ali i drugi muslimanski narodi u Sandžaku, navodi se u saopštenju sandžačkog muftije Abdurahmana Kujevića.

"Danas nakon četvrt vijeka rada, razvoja, prosperiteta, ekspanzije Islamske zajednice možemo biti jako zahvalni, sreći i ponosni na svemu što nam je dato od Plemenitog Gospodara. Ponosan sam na elitu našeg naroda koja je burnih devedesetih godina pokrenula i realizovala inicijativu reorganizovanja IZ-e na Sandžaku te osnivali Sandžački Mešihat", kaže Kujević.

Ističe da je ponosan na "svoj grad Rožaje koje je imalo važnu ulogu u ovim presudno značajnim momentima za naš opstanak ovdje".

"U hotelu Rožaje na trgu Mula Jakupa Kardovića održan je prvi inicijativni sastanak Ilmijje za osnivanje Sandžačkog Mešihata uz prisustvo Reisu l uleme iz Sarajeva rahmetli Jakupa Selimovskog. Ponosan sam na svu tadašnju ulemu, imame, muderise, mualime, sa cijele teritorije Sandžaka koji su bili na visini svoga znanja i pozicije koja im je data.Ponosan sam na sve Odbore Medžlisa iz sjevernog i južnog Sandžaka kojima je ukazana milost da su upisali svoja imena zlatnom vodom u slavnoj istoriji našeg naroda i domovine. Radi se o Odborima iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Nove Varoši, Prijepolja, Priboja, Rožaja, Petnjice i Bijelog Polja. Kasnije se i predsjednici Medžlisa iz Plava i Gusinja aktivno uključuju u rad organa Sandžačkog Mešihata", navodi Kujević.

Dodaje i da je ponosan njihovog lidera, vizionara akademika Muamer Zukorlića - Muftije i "njegovo autentično, naučno ali nadasve ponosno i hrabro vođenje IZ-e pune 23 godine".

"Njegovim putem korača i čovjek koji je od samog osnivanja Mešihata obavljao najvažnije funkcije a sada je prvi čovjek IZ-e u Sandžaku i Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, zahvalni smo mu. Reisu l ulema dr. Mustafa ef. Cerić je davao nesebičnu podršku jedinstvenom organiziranju muslimana na cijelom Sandžaku, hvala ti Reisu l ulema. Ponosan sam i na aktualnog Reisu l ulemu dr. Husejn ef. Kavazovića koji je utvrdio da su Bosna i Sandžak domovinski prostor Bošnjaka i to uvrstio u prvom članu Ustava IZ-e u Bosni i Hercegovini 2014. godine. Prvi predsjednik Sabora Mešihata IZ-e Sandžaka je bio Islam Avdić iz Rožaja koji je ostao privržen ideji jedinstvenog Sandžaka do smrti. Neka mu Milostivi Gospodar zahvali Džennetom. Nakon njega Sabor je vodio Muhamed ef. Fetić koji je bio bajraktar islamskog, bošnjačkog i sandžačkog duha u južnom Sandžaku, Allah ga obradovao najljepšom nagradom na oba svijeta", naveo je sandžački muftija.

Vjernici su dodaje, po definiciji dio Islamske zajednice.

"Tako su se i ponašali kako oni  iz domovine tako i oni iz dijaspore čvrsto podržavajući svaki korak IZ-e na putu postizanja Alahovog zadovoljstva", poruluje Kujević.

Podsjeća da je Mešihat Islamske zajednice Sandžaka je 2007. prerastao u Mešihat Islamske zajednice u Srbiji a u okviru kojeg se teritorija Sandžaka tretira kao Muftijstvo sandžačko.

"Dolazi i polako nastupa vrijeme kada će Sandžak sa sve svojim bogatstvom u vjerskom, kulturnom, strateškom i svakom drugom smislu biti izvor i mjesto susreta, dobra, plemenitosti, morala, etike, ljepote i takmičenja u kvalitetu. Tada će region Sandžak sa svim narodima Bošnjacima, Albancima, Romima, Crnogorcima i Srbima biti neoborivi stub i bedem stabilnosti svih pet država na koje se naslanja uz poštovanje suvereniteta i integriteta država u kojima se nalazi.

U tom smislu će Muftijstvo sandžačko prednjačiti u afirmiranju istine i pravde, dobra i dobročinstva jer to je smisao našeg postojanja i bitisanja. Zato želim svim muslimanima i dobrim ljudima mubareklisati ovaj značajan jubilej uspjeha", zaključio je Kujević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.