Sa lažnim ličnim kartama za 100 eura polagali ispit iz njemačkog zbog posla u inostranstvu
ilustracija

Falsifikovanje dokumenata

Sa lažnim ličnim kartama za 100 eura polagali ispit iz njemačkog zbog posla u inostranstvu

Banjalučka policija razotkrila je grupu osumnjičenu da je falsifikovala lične karte da bi za potrebe svojih klijenata nezakonito polagala ispite o poznavanju stranog jezika, što i je bio uslov za dobijanje posla u inostranstvu.

Grupa je otkrivena u okviru akcije "Ispit" u kojoj je, kako pišu Večernje novosti, uhapšen službenik Ministarstva lokalne uprave i samouprave RS Aleksandar K. (29) iz Banjaluke, a osumnjičeni su još i njegov sugrađanin D. D. (41), te Selma K. (25) iz Gradiške. Za Kaurina se sumnja da je bio glavni šraf u falsifikovanju dokumenata, dok se drugo dvoje terete da su pod tuđim imenima polagali ispite iz njemačkog jezika.

Portparol PU Banjaluka Marija Markanović kaže da je akcija "Ispit" realizovana u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP RS, te da je identifikovan i uhapšen A. K.

- Osumnjičeni je od maja do oktobra 2008. godine preko društvenih mreža pronašao državljanina Srbije koji se bavi izradom falsifikovanih dokumenata. Od njega je naručio lažne lične karte na kojima su bile fotografije jednih, a podaci drugih osoba - rekla je Markanović.

Novosti nezvanično saznaju da je dokumente izrađivao Č. N. Na njima su se nalazile fotografije Duvnjaka i Kahrićeve, te podaci najmanje tri osobe i to J. R., kao i supružnika M. K. i Lj. K.

- D. D. i S. K. su za novčani iznos od 200 KM (oko 100 eura) na osnovu falsifikovanih ličnih karata s njihovim fotografijama, a tuđim podacima odlazili da polažu ispite u Banjaluci i Doboju. Tako su na tuđa imena dobijali sertifikate o položenom ispitu iz njemačkom jezika, koje su te osobe koristile za dobijanje posla i radne dozvole u zemljama Evropske unije - rekla je Markanović.

Nakon otkrivanja ovih nezakonitosti policija će po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci "pročešljati" veliki broj diploma izdatih u dvijema škola u Doboju i Banjaluci, jer se sumnja da je u prevare sa ispitima umiješano više osoba.

- Protiv osumnjičenih će biti dostavljen izvještaj za krivična djela falsifikovanje isprave, a nastavlja se rad u cilju utvrđivanja postojanja i drugih osoba koje se mogu dovesti u vezu sa tim krivičnim djelima - dodala je Markanović.

Većina osoba za koje su osumnjičeni polagali ispite o poznavanju jezika već radi u Austriji i Njemačkoj. Kako saznaju "Novosti", uglavnom se radi o poslovima sa srednjom stručnom spremom kojih nisu željeli da se odreknu zbog nedostaka "jednog papira". Međutim, kako jezik ne poznaju dobro, upustili su se lažiranje dokumenata i kršenje zakona da bi "osigurali budućnost".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.