Vraćaju  stomatološke ordinacije u škole?
ilustracija

Djeci približiti zubara

Vraćaju stomatološke ordinacije u škole?

Stomatološka komora Crne Gore pokrenula je inicijativu za vraćanje stomatologa u vaspitno-obrazovne ustanove.

Naime, nekada su sve škole imale stomatološke ordinacije u kojima su đaci mogli dobiti odgovarajuću zdravstvenu njegu od stomatologa obučenih za taj uzrast. 

Ideja Stomatološke komore je naišla na odobravanje direktora škola.

Predsjednik Stomatološke komore Crne Gore Borislav Ćalović kazao je da je u javnom sektoru samo ostala poliklinika koja je, inače, u lošem stanju. On je istakao da je kardinalna greška to što su zatvorili ordinacije u školama.

"To svi znaju da je bila kardinalna greška, ali ako je nešto evidentirano kao pogrešeno ne vidim razlog zašto to ne bi ispravili. U narodu je poznata izreka 'bolje spriječiti nego liječiti'. Treba najmlađoj populaciji približiti stomatologa, tako što ćemo ga ponovo vratiti u školu i on će započeti sa sistematskim pregledom. Na osnovu utvrđenog stanja planira se način kako će to da se sanira i da dođemo u situaciju da školska djeca poslije osnovnog, a možda i srednjeg obrazovanja imaju sve zube. Kada steknu te higijenske navike poslije toga ih je lako održavati. Znaće da treba povremeno ići kod stomatologa, a ne samo kad zub zaboli", kaže Ćalović za Dan.

On se nada da će svi koji odlučuju o tome imati sluha za ovu inicijativu za koju najavljuju opsežnu kampanju.

Ćalović navodi da će Fond zdravstva podržati inicijativu, te da su već o tome razgovarali. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.