UN:  Saudijska Arabija da otkrije gdje se nalazi tijelo Kašogija
Mišel Bašele

UN: Saudijska Arabija da otkrije gdje se nalazi tijelo Kašogija

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je Saudijsku Arabiju da u istragu o ubistvu novinara Džamala Kašogija uključi i nezavisne međunarodne stručnjake te da otkrije gdje se nalazi tijelo novinara.

Bašele je u saopštenju navela da ubistvo novinara Kašogija predstavlja, kako je istakla, "šokantan i gnusan zločin", dodajući kako je potrebno na objektivan i potpuno nepristrasan način istražiti ovaj slučaj.

Naglasila je takođe da je posebno važno da odgovorni budu privedeni pred lice pravde i da odgovaraju zbog ubistva, prenosi Anadolija.

Istakla je da je bitno da u istragu budu uključeni i međunarodni stručnjaci kako proces vođenja istrage ne bi bio pod političkim uticajem.

"Pozdravljam korake koje su poduzele turske i saudijske vlasti kako bi istražili i priveli osumnjičene koji su umiješani u ubistvo Kašogija", navela je Bašelet.

Naglasila je i da očekuje da zvanični Rijad otkrije gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara.

"Pozivam vlasti u Saudijskoj Arabiji da bez odlaganja otkriju gdje se nalazi tijelo Kašogija", istakla je visoka komesarka UN za ljudska prava.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post i saradnik lista Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista, Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Kašogijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Kašogija, vlasti Saudijske Arabije su saopštile da je Kašogi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.