Vujičić: Skupština CG zasnovana na visokoj korupciji
Sa konferencije, foto:Pr Centar

Vujičić: Skupština CG zasnovana na visokoj korupciji

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Kancelarije OEBS-a u Podgorici treba da upute preporuku skupštinskom Odboru za reformu izbornog zakonodavstva da ispoštuje, kako je saopšteno, Ustavom zagarantovano biračko pravo građana da neposredno biraju kandidate koji će ih predstavljati u parlamentu.

To su saopštili predstavnici Grupe Građana „Građanska akcija“ na pres konferenciji povodom formiranja Odbora za reformu izbornog zakonodavstva o čemu će danas raspravljati Skupština Crne Gore.

Predstavnik Grupe građana "Građanska akcija", Božidar Vujičić saopštio je da je  Skupština Crne Gore „neustavna, partitokratska i zasnovana na visokoj korupciji, a nije narodna skupština kako bi trebalo da bude“, prenosi PR Centar.

„Nelegalni Ustavni sud, čije sudije bira neustavna Skupština, ne želi da zaštiti biračko pravo državljana Crne Gore i pravo birača da neposredno biraju. Ustavni sud tumači ne kao pravo da direktno, neposredno bira svog kandidata sa liste, već kao pravog birača da lično glasa. Jasno je da Ustavni sud mora da štiti svog poslodavca, a to je neustavna Skupština Crne Gore, a ne da štiti interese biračkog prava građana, Ustavom zagarantovana“, smatra Vujičić.

Prema njegovim riječima, predstavnici Evropske komisije i OEBS-a u Crnoj Gori ne žele da ukažu na, kako je rekao, sistemsko nepoštovanje biračkog prava u Crnoj Gori, „i na taj način, iskazuju da nemaju istinsku i dobru namjeru prema crnogorskom društvu da što prije zavlada vladavina prava, već svoje interese u Crnoj Gori ostvaruju kroz ovako neustavne i nelegalne insitutucije“.

„Pozivamo ih, što je prije moguće, da upute preporuku skupštinskom Odboru da obavezno prilikom izmjena izbornog zakonodavstva ispoštuje Ustavom zagarantovano biračko pravo građana Crne Gore“, istakao je Vujičić.

On je poručio poslanicima u Skupštini Crne Gore „da shvate da su svoje mandate dobili diskriminacijom u odnosu na ostale birače u Crnoj Gori i visokom korupcijom, i da najzad to pravo vrate biračima".

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR Crne Gore, Momir Joksimović, ocijenio je da se moraju stvoriti uslovi da građanin, na osnivu biračkog prava, tajnim glasanjem bira odbornika i poslanika po imenu i prezimenu „onako kako propisuje član 45 i 83 Ustava Crne Gore“.

„Ova norma je i više nego jasna. Ako se Odbor koji se formira u Skupštini ne bude bavio prvenstveno ovim pitanjem, onda neće imati našu podršku, mi ćemo se prikloniti drugoj grupaciji koja će raditi paralelno na izmjenama i dopunama izbornih zakona“, istakao je Joksimović.

On je poručio da Grupa građana traži korjenite izmjene izbornog zakonodvastva i vraćanje ustavnog prava građaninu da on bira.

Predstavnik Grupe građana "Građanska akcija", Vasilije Miličković, smatra da je najznačajnije političko, socijalno, ekonomsko i pravno pitanje u Crnoj Gori izmjena izbornog zakonodavstva i usklađivanje sa Ustavom Crne Gore.

„To je toliko značajno da, ako se ne uskladi izborni zakon sa Ustavom Crne Gore, Crna Gora nema perspektivu nikakvu, ni  naša djeca ni naša pokoljenja. Oni će biti prinuđeni da svoju egzistenciju ostvaruju van granica Crne Gore“, rekao je Miličković.

Prema njegovim riječima, lideri crnogorskih partija svjesni su značaja izmjena izbornog zakonodavstva.

„Ali pitanje svih pitanja su otvorene liste. Građanin, a ne lider partije, bira narodnog poslanika i odbornika.  Ta odgvoornost, nažalost, ne postoji u Crnoj Gori. Pitanje političkog morala lične odgovornosti, nema u Crnoj Gori. Bićete svjedoci da u sljedećih godinu, predstavnici političkih partija u parlamentu, jednim slovom neće pomenuti otvorene liste“, smatra Miličković.

On je rekao da su lideri političkih partija u politici isključivo zbog sebe i zbog svojih ličnih interesa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.