Pažin: Vidno unaprijeđeni svi aspekti crnogorskog pravosudnog sistema

130 porodica riješiće stambeno pitanje gradnjom dvije zgrade u PG

Pažin: Vidno unaprijeđeni svi aspekti crnogorskog pravosudnog sistema

U velikoj mjeri zahvaljujući upravo uspjehu reforme pravosuđa, naši međunarodni partneri danas vide Crnu Goru kao prvu narednu članicu Evropske unije, ocijenio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Učestvujući na svećanosti organizovanoj u Budvi povodom Dana crnogorskog sudstva, potpredsjednik Pažin je podsjetio da Crna Gora ove godine obilježava 220 godina od donošenja Zakonika Obščeg crnogorskog i brdskog i 130 godina od usvajanja Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru.

Ocijenio je da pomenuti istorijski akti nijesu samo kjučne prekretnice u razvoju crnogorskog pravnog sistema, već i nesumnjiva moralna legitimacija Crne Gore, kao društva koje je ideale pravde i ljudskog dostojanstva ugradilo u temelje svojih vrijednosti i time uspostavilo trajnu duhovnu i vrijednosnu bliskost sa najvišim dometima evropske civilizacije.

„Ovoj generaciji crnogorskih građana pripala je odgovornost i čast da istraju na ovoj istorijskoj moralnoj vertikali i obezbijede da savremena Crna Gora zauzme mjesto koje joj pripada u zajednici evropskih nacija. Postavši ravnopravna i uvažena članica evro-atlantske zajednice demokratskih zemalja, Crna Gora je već ostvarila veliki dio ovog vjekovnog sna,“ rekao je Pažin.

Ocijenio je da su u toku sprovođenja aktuelne strategije reforme pravosuđa u Crnoj Gori vidno unaprijeđeni svi aspekti crnogorskog pravosudnog sistema.

Ipak, dodao je Potpredsjednik, na crnogorskom pravosuđu i dalje leži velika odgovornost da nastavi da doprinosi naporima izvršne i zakonodavne vlasti, i ukupnog crnogorskog društva, ostvarujući ciljeve nove strategije reforme pravosuđa za period 2019-2020. Ovi ciljevi podrazumijevaju dalju racionalizaciju pravosudne mreže, efikasno mjerenje opterećenosti rada sudija i vremena za rješavanje predmeta, smanjenje broja neriješenih sudskih predmeta i dalje usaglašavanje sudske prakse sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Saopštio je da ga raduje činjenica da je ovogodišnja proslava Dana crnogorskog sudstva dočekana uz početak izgradnje dvije stambene zgrade u Podgorici u kojima će porodice 130 sudija i sudskih službenika i namještenika riješiti, pod povoljnim uslovima, jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja.

Pažin je podsjetio da je Vlada dala doprinos realizaciji ovog značajnog projekta, uz veliku podršku Glavnog grada, pozivajući i druge opštine širom Crne Gore da na ovakav način pristupe rješavanju stambenih potreba predstavnika sudstva u ostalim crnogorskim gradovima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.