I vatrogasci iz Andrijevice gasili požar iako ne rade poslije 22 sata
Ratko Pejović

Intervenisali ne iz profesionalne već iz ljudske obaveze

I vatrogasci iz Andrijevice gasili požar iako ne rade poslije 22 sata

Požar u kojem su uništena tri kombi vozila u selu Navotina u Andrijevici gasili su osim spasilaca iz Berana i vatrogasci iz Andrijevice iako nisu bili na radnom mjestu, saopštio je Ratko Pejović,predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore (SUiP CG).

"Većina medija je prethodnih dana izvještavala o događaju koji se prije par večeri desio u selu Navotina-opština Andriijevica u kojem su od vatrene stihije uništena tri kombi vozila a požar prijetio da se prošiti na obližnje objekte. Do širenja požara nije došlo samo zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji vatrogasaca-spasilaca iz Berana. Intervenisali su i vatrogasci-spasioci iz Andrijevice iako nijesu bili na radnom mjestu, iako su se u trenutku obavještenja o požaru nalazili u svojim domovima. Intervenisali su ne iz profesionalne već iz ljudske obaveze vođeni humanim poslom kojim se bave. A nijesu morali", poručuje Pejović.

Podsjećamo, predsjednik Opštine Andrijevica  Srđan Mašović je izjavio da vatrogasci u Andrijevici posljednjih šest mjeseci nisu imali intervencije i time obrazložio skraćenje radnog vremena od 7 do 22 h i ukidanje noćnog dežurstva, dok je za sistematizaciju rekao da je urađena po zakonu.

Pejović kaže da se postavlja pitanje da li se posao u profesionalim jedinicama može zasnivati na principu dobrovoljnosti?

"Naravno da ne!", ističe Pejović.

On je podsjetio javnost a "prevashodno vatrogasce-spasioce da su predstavnici Sindikata uprave i pravosuđa prilikom sastanka sa rukovodstvom opštine Andrijevica koji je održan 24. oktobra 2017. godine imali načelan dogovor koji je trebalo da preraste u potpisani sporazum".

"Isti je podrazumjevao da Služba zaštite u Andrijevici nastavi da funkcioniše po 24-časovnom sistemu dežurstva,  da ne dođe do izmjene Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta podrazumjevajući da u službi ostanu svi vatrogasci-spasioci sa svojim pravima i obavezama, da se u razumnom roku izvrši isplata svih zaostalih dodataka i razlika u isplati ličnih dohodaka do kojih je došlo neprimjenjivanjem zakonom propisanih koeficijenata a da se sa druge strane odustane od najavljenih tužbi i na taj način još većih troškova po lokalnu upravu", navodi Pejović.

Prema njegovim riječima taj dogovor odnosno sporazum nije potpisan voljom Strukovnog Sindikata vatrogasaca na čijem je čelu Predrag Milikić.

"Kasnija dešavanja su rezultirala situacijom u kojoj se danas nalazimo. Ovim svakako ne želimo da opravdamo odluku predsjednika opštine Andrijevica Srđana Mašovića pa ga opet ovom prilikom pozivamo da još jednom dobro razmisli i u Službi zaštite i spašavanja svoje opštine vrati 24-časovno dežurstvo.  Dok je na vrijeme, jer sitne budžetske uštede ne mogu biti opravdanje za izgubljene ljudske živote i ugroženu imovinu građana Andrijevice", zaključio je Pejović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.