Dogovorena konkretna saradnja sa Italijom u borbi protiv organizovanih kriminalih grupa
Gabrijeli i Veljović, foto: Uprava policije

Obuke službenika crnogorske policije u Italiji će se nastaviti

Dogovorena konkretna saradnja sa Italijom u borbi protiv organizovanih kriminalih grupa

Direktor Uprave policije Veselin Veljović i Šef Nacionalne policije Republike Italije Franko Gabrijeli sastali su se juče u Brindiziju i razgovarali o jačanju i intenziviranju saradnje policija Crne Gore i Italije, sa fokusom na sprovođenje zajedničkih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala, brzoj razmjeni operativnih informacija o međunarodno traženim licima iz organizovanih kriminalnih grupa i rješavanju savremenih bezbjednosnih izazova.

Kako je saopšteno iz Uprave policije jedan od aktuelnih izazova je i efikasno upravljanje pitanjem ilegalnih migracija, te su stoga direktori Veljović i Gabrijeli potpisali „Memorandum o razumijevanju o jačanju saradnje u oblastima upravljanju granicom i migracijama, borbi protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, posebno na moru“.

"Dugogodišnja uspješna saradnje policija Crne Gore i Italije je na izuzetnom nivou i odvija se na principu dnevne komunikacije. Dva direktora su ocijenila da je upravo princip te vrste koordinacije rezultirao zajedničkom akcijom crnogorske i italijanske policije u kojoj je nedavno u italijanskim teritorijalnim vodama zaplijenjeno 20 tona hašiša i u kojoj je lišeno slobode 11 lica iz kriminalnog miljea", saopšteno je iz Uprave policije.

Policija Italije kako se dodaje, pruža značajnu podršku policiji Crne Gore u procesu ispunjavanja pregovaračkih obaveza iz policijske nadležnosti na planu evropskih integracija.

"U cilju jačanja policijskih kapaciteta, italijanski eksperti u kontinuitetu doprinose realizaciji obuka, stručnog usavršavanja i usvajanja savremenih znanja i vještina crnogorskih policijskih službenika, na čemu im je crnogorska policija zahvalna. 

Obuke službenika crnogorske policije u Italiji će se nastaviti, a crnogorske policijske službenike će uskoro u Italiji obučavati kolege iz Finansijske policije (Guardia di Finanza) za upravljanje specijalizovanim plovilima za priobalno patroliranje, budući da će italijanska policija donirati našoj policiji dva plovila za ovu svrhu i obezbijediti tehničku podršku i pomoć, što je i predviđeno i potpisanim Memorandumom", saopšteno je iz UP.

Veljović je razgovarao o sprovođenju konkretnih policijskih aktivnosti i sa komandantom Finansijske policije Regije Pulja Vitom Augelijem.

"Partnerska saradnja crnogorske i italijanske policije potvrđena je i angažovanjem italijanskih policijskih službenika na crnogorskom primorju tokom ljetnje turističke sezone, u cilju razmjene informacija i iskustava kao i prevenciji kriminalnih aktivnosti", dodaje se u saopštenju.

Veljović i Gabrijeli dogovorili su sastanke operativnih službi kriminalističkih policija Crne Gore i Italije radi realizacije konkretnih zajedničkih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala međunarodnog karaktera.

Gabrijeli je potvrdio spremnost Italije za uspostavljanje efikasnije saradnje u odnosu na brzu razmjenu informacija, kao i planiranje i sprovođenje zajedničkih istražnih radnji.

Veljović se sastao i sa Italijanskim javnim tužiocem za borbu protiv mafije i terorizma za Zapadni Balkan, Mikelom Del Pretom, i razgovarao o modalitetima unaprjeđenja saradnje. 

"Danas direktor Veljović sa državnim sekretarom MUP-a i nacionalnim koordinatorom za NATO Draganom Pejanovićem u Brindiziju učestvuje na regionalnoj Ministarskoj konferenciji u okviru IPA projekta 2017 „Suprotstavljanje teškom kriminalu na Zapadnom Balkanu“", navode iz UP.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.