Velibor Džomić

Džomić o crkvi na Rumiji

"Inspektor dužan da bude samostalan u radu, premijer i ministar da ne vrše pritisak"

Postupak oko Crkve Svete Trojice na Rumiji treba okončati odbacivanjem prijave kao neprihvatljive u odnosu na važeći zakonski okvir, smatra protojerej-stavrofor i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske MCP Velibor Džomić.

On je juče Ministarstvu održivog razvoja i turizma dostavio primjedbe na zapisnik o inspekcijskom nadzoru u vezi sa prijavom za navodnu gradnju na crkvi na Rumiji.

Džomić je pozvao da se “ne doliva ulje na vatru i da se ne izazivaju bilo kakvi sukobi i antagonizmi kroz medijske izjave“.

“Osnovno je da ovaj postupak mora da bude upravni, a on je neodgovornim izjavama političke prirode opterećen, jer je najavljeno rješenje i prije nego što je okončan postupak inspekcijskog nadzora. Ja sam juče u svojstvu punomoćnika Mitropolije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma na 11 stranica iznio brojne primjedbe i u pogledu sadržaja zapisnika i posebno u pogledu kršenja velikog broja odredbi u samom postupku vršenja inspekcijskog nadzora. Dovoljno je da kažem da se u zapisniku vide dva subjekta nadzora, a posebno pada u oko zapisnički navod da je zapisnik sačinjen u Baru, a ne na vrhu Rumije, odnosno na licu mjesta kako to zakon nalaže”, istakao je Džomić za Dan.

CrkvasvTrojicenaRumiji1080x675

Rekao je i da niko od desetak pripadnika Uprave policije i Komunalne policije nije htio da potpiše zapisnik sa inspekcijskog nadzora.

“Užasna je činjenica da mi nijesmo bili pozvani da prisustvujemo inspekcijskom nadzoru i ja sam izrazio sumnju da je taj nadzor uopšte izvršen. Na 11 stranica sam vrlo detaljno sve obrazložio i smatram da su ispunjeni svi uslovi da se ovaj postupak po prijavi obustavi. Treba imati u vidu odredbu iz člana 152 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji propisuje šta se podrazumijeva pod bespravnim objektom i posebno treba imati u vidu da na Rumiji nije građen nikakav novi objekat, nego da su urađeni određeni radovi, prije svega u pogledu zaštite objekta od udara groma i drugih elementarnih nepogoda, a zaštitu i iz razloga jer u njemu zaklon traže brojni planinari i ljubitelji prirode, a ne samo vjernici. Smatram da postupak treba da se okonča tako što će se odbaciti prijava kao neprihvatljiva u odnosu na važeći pravni okvir”, ocijenio je Džomić.

On naglašava da je inspektor dužan da bude samostalan u radu, te da niko, ni premijer ni ministar, niti bilo ko druge strane, nema pravo da vrši pritisak na njega kakvo će rješenje donijeti i da, kako dodaje, prejudicira kakvo će ono biti.

“Apelujem da se stvar drži isključivo u pravnim tokovima, a mi ćemo koristiti sva pravna sredstva koja nam pripadaju po važećim zakonima, uz puno uvažavanje MORT-a i drugih organa koji su vezani za ovaj slučaj”, zaključio je Džomić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.