URA: Izmjenama Zakona o eksproprijaciji krši se Ustav a država i formalno postaje privatna
Sa pressa URA

URA: Izmjenama Zakona o eksproprijaciji krši se Ustav a država i formalno postaje privatna

Na danas održanoj pres konferenciji Građanskog pokreta URA povodom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji istaknuto je da se njime od strane DPS-a direktno krši član 58 Ustava Crne Gore kojim se garantuje da “Niko ne može biti lišen ili ograničen prava svojine, osim kada to zahtijeva javni interes, uz pravičnu naknadu“.

Potpredsjednik te stranke Miloš Konatar ističe da pravičnu naknadu po ovom prijedlogu utvrđuje “vladina komisija”, iako je potpuno jasno da pravičnu naknadu može utvrditi jedino sud i to na kraju sudskog procesa.

“Po ovom predlogu zakona korisnik eksproprijacije može stupiti u posjed nepokretnosti i prije kraja sudskog postupka, odnosno pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji . Dakle, prije konačnog utvrđivanja pravične naknade što je suprotno Ustavu Crne Gore. Da je predloženi zakon suštinski u suprotnosti sa Ustavom mišljenja je i Ombudsman, tj. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda koji u svom mišljenju, na praktično identičan tekst Vlade, od 09. marta 2015. godine kaže: Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksproprijaciji nijesu saglasne sa Ustavom Crne Gore i njihovim usvajanjem povrijedila bi se osnovna ljudska prava i slobode zajemčena Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, naveo je Konatar.

Konatar kaže i da se ovim DPS-ovim prijedlogom zakona stvara nesigurnost kod građana i suspenduje se institut privatne svojine a da na ovaj način Crna Gora i formalno postaje privatna država jednog čovjeka koji je na vlasti i koji može uzeti šta god hoće.

“U obrazloženju predloženog zakona stoji da je u stvari “Ministarstvo finansija pripremilo predlog izmjena i dopuna zakona o eksproprijaciji”, pa se postavlja logično pitanje zašto Vlada nije predlagač ovih izmjena zakona!? Zbog toga što su željeli da izbjegnu javne rasprave, da javnost bude što manje uključena i da se ove izmjene provuku na mala vrata u Skupštini Crne Gore. Sada je potpuno jasno zašto je od strane DPS-a i satelita pokrenuta priča o himni, Njegošu i Kišu, o crkvi na Rumiji”, zaključio je Konatar.

Član Predsjedništva Dejan Mijović kazao je da se Zakon o eksproprijaciji mijenja “da bi najviši funkcioneri države na čelu sa predsjednikom i potpredsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem uz nekoliko rođaka i prijatelja mogli da protivno volji sadašnjih vlasnika preuzmu njihovu zemlju po niskim cijenama i preprodaju je po znatno višim cijenama ili da bi oni lično, umjesto postojećih vlasnika, gradili stanove za tržište i druge objekte u komercijalne svrhe”.

On je podsjetio i da su prethodno vlasnici zemljišta i njihove lokalne zajednice potpuno isključeni iz odlučivanja  o gradnji a javnost od pristupa informacijama od javnog interesa preko Prostornog plana za priobalno područje i izmjena Zakona o planiranju prostora.

Mijović je zaključio i da obrazloženje da se zakon mijenja da bi se uklonile biznis barijere i podstakle investicije ne stoji jer je poznato da invenstitori ne ulažu dugoročno u zemljama gdje privatna imovina nije zaštićena.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.