U puteve za 5 godina uloženo gotovo 200 miliona
ilustracija

Razvoj infrastrukture mora pratiti realne potrebe građana i privrede

U puteve za 5 godina uloženo gotovo 200 miliona

U posljednjih pet godina za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju regionalnih i magistralnih puteva u Crnoj Gori utrošeno je ukupno 197,84 miliona eura, saopštio je direktor Direktorata za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja Mirsad Ibrahimović.

To je, kako je naveo, uticalo na kvalitetniji, udobniji, ekonomičniji i bezbjedniji saobraćaj i samim tim bolju pristupačnost Crne Gore kao turističke destinacije.

“Iako je Crna Gora posljednjih godina unaprijedila svoju saobraćajnu infrastrukturu, ona i dalje zaostaje za onim što su potrebe savremene dinamične ekonomije i neminovno je da su potrebna dodatna ulaganja”, kazao je Ibrahimović Pobjedi.

On je saopštio da višeznačne, konstantne promjene pred kojima se nalaze nacionalne privrede zemalja na Balkanu, zahtijevaju definisanje jasne vizije, misije i konzistentne strategije razvoja njenog transportnog sistema, kako bi se omogućio održivi privredni rast i razvoj čitavog regiona i region učinio privlačnijim za tranzitne saobraćajne tokove.

“Neadekvatno razvijenu saobraćajnu infrastrukturu na Zapadnom Balkanu kao usko grlo razvoja prepoznala je i Evropska komisija i zato kroz dostupne mehanizme u okviru Berlinskog procesa nastoji da poveća zrelost projekata za realizaciju i podstakne razvoj transportne mreže”, naveo je Ibrahimović.

On je podsjetio da je Vlada usvojila Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata krajem 2015. godine, a potom i ažuriranu listu 30. jula prošle godine, koja, pored ostalih projekata, obuhvata i 12 projekata iz sektora saobraćaja, ukupne procijenjene vrijednosti investicija od približno 3,38 milijardi eura.

“Dva ključna infrastrukturna projekta koja jesu prioritet u razvoju transportne mreže Crne Gore, budući i da od 2015. godine jesu dio indikativnog proširenja Osnovne regionalne saobraćajne mreže TEN-T-a na prostoru Zapadnog Balkana, su auto-put Bar Boljare (SEETO putni pravac 4) i Jadransko-jonski auto-put duž Crnogorskog primorja (SEETO putni pravac 1)”, rekao je Ibrahimović.

Kada je riječ o auto-putu Bar- Boljare, on navodi da nakon prioritetne dionice, koja je sada u izgradnji, prioritet za realizaciju se daje nastavku izgradnje auto-puta na potezu od Mateševa do Andrijevice, dok kada je riječ o Jadranskojonskom auto-putu duž Crnogorskog primorja primat se daje obilaznici oko Budve.

On smatra da ova dva ključna infrastrukturna projekta trebaju da osiguraju bolju regionalnu povezanost Crne Gore, ali se, kako dodaje, manji značaj ne smije pridavati boljoj unutrašnjoj povezanosti, odnosno razvoju mreže magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori, jer razvoj fizičke infrastrukture mora pratiti realne potrebe građana i privrede.

“Prioritet bi trebao imati razvoj putnih pravaca u centralnom dijelu zbog evidentnih zagušenja u saobraćaju, ali i u sjevernom dijelu kako bi se podstakao ujednačeniji privredni razvoj svih regiona Crne Gore i spriječila ili bar usporila do sada izražena migraciona kretanja”, izjavio je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, za upravljanje, izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu mreže magistralnih i regionalnih puteva, prosječno godišnje se realizuje budžet od oko 30 miliona eura.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.