Italija počela sukob sa EU: Cipelama izgazili  papire u Briselu, najavljuju saradnju sa Rusijom (VIDEO)
ilustracija

Italija počela sukob sa EU: Cipelama izgazili papire u Briselu, najavljuju saradnju sa Rusijom (VIDEO)

Populistička vlada u Italiji je doslovce bacila rukavicu Evropskoj komisiji u lice i izazvala je svojim neprihvatljivim proračunom na dvoboj. EK je prihvatila izazov. I sad počinje fiskalna i politička makljaža. Svađa o ispravnom državnom proračunu se pretvara u ogorčenu borbu za moć između Brisela i Rima.

Nakon što je Evropska komisija odbila fiskalni plan vlade u Rimu, italijanski član Evropskog parlamenta (EP) Anđelo Ćoka je pred novinarima cipelom "izgazio" papire evropskog komesara za ekonomske i finansijske poslove Pjera Moskovicija.

Moskovici je oštro osudio "performans" Ćoka i naveo da je takvo ponašanje "groteskno". Na kraju konferencije za novinare, Ćoka iz italijanske vladajuće desničarske Lige popeo se na podijum iza leđa Moskovicija, uzeo svoju cipelu i njome "izgazio" dokumentaciju koju je Moskovici koristio u argumentovanju takve odluke EK.

Ćoka je na Tviteru napisao da je za performans koristio cipelu proizvedenu u Italiji, a da je Moscovici izgovorio "gomilu" laži protiv Italije.

Iznenađuje da se Evropska komisija odlučila za tvrdi stav i po prvi put u istoriji zajedničke valute potpuno odbila nečiji predlog proračuna. Nije imala drugog izbora, smatra nadležni povjerenik Valdis Dombrovskis, jer su se populistički pokret Pet zvezdica i desničarska Liga skoro trijumfalno još i hvalili kako njihov proračun s još više dugova "svjesno i s punom namerom" krši pravila Evropske unije.

Sad je velik rizik kako će vlada u Rimu, koja ionako gleda samo kako će to djelovati na domaću, italijansku publiku krenuti u potpunu blokadu i da će potpuno zatvoriti uši. Neće biti potrebe dugo čekati na psovke na "birokrate u Briselu" koji su zapravo krivi za sve. Italijanski ministar finansija sad ima tri nedelje vremena da predstavi novi predlog državnog proračuna bez novih dugova. Ako to ne uspije – a treba računati da će se to dogoditi, onda Evropska komisija u dogovoru s drugim zemljama zone eura mora da postavi stroge zahtjeve i na kraju da povede protiv Italije postupak zbog njenog državnog deficita.

tan201810242026447171830x0

Italijanski ministar funansija Đovani Trija je komentarisao stav Brisela Foto: Tanjug/AP

DRAMA NE MOŽE DA SE IZBjEGNE

Sve to će samo biti nova voda na mlin populista u Rimu koji, bez obzira na bilo kakve činjenice, optužuju EU kako je ona navodno kriva za osiromašenje Italije. U tom slučaju se tek više niko neće baviti fiskalnim problemima te zemlje, njenim velikim dugovima i strukturalnim slabostima. Sad se ide na sve ili ništa, sad se radi o tome da se pokaže ko je gazda.

Evropska komisija poručuje vladi Italije kako ipak ne može uvek da vrijedi "Italija na prvom mjestu", kako su obećavali u predizbornoj kampanji nego da njen proračun i dugovi imaju evropske dimenzije. Italijani - i to ne samo populisti i desničarske svađalice - se pak žale kako EU meri s dva mjerila. Na kraju, godinama su i Njemačka i Francuska i druge zemlje kršile propise o državnom deficitu. To je doduše tačno, ali postupci protiv tih zemalja su u međuvremenu obustavljeni jer se drže propisa i mogu se pohvaliti s bitno boljim stanjem svoje blagajne nego Italija, u čijim je bankama takođe još mnogo toga trulog.

Uprkos tome, teško je oteti se utisku da bi evropski čuvari finansija možda bili blaži prema vladi u Rimu da tamo sjede hrišćanske demokrate ili socijaldemokrate. Komisija tu želi takođe da pokaže populistima i desničarima u Rimu ko tu može da lupi šakom o sto. S druge strane, vlada Italije može na mnogim drugim područjima da se sveti Evropskoj uniji: blokiranjem odluke, gušenjem rasprave – bilo da je riječ o migrantima, sankcijama protiv Rusije, o Bregzitu ili o evropskom proračunu nakon 2021.

tan201861819355821830x0

JOŠ NEMA MJESTA PANICI

S ovakvom vladom finansijskih i političkih kamikaza su u svakom slučaju okončane sve rasprave o reformi zone euraa, o bankovnoj uniji ili o zajedničkim garancijama za štedne uloge. Umjesto toga vlada stagnacija. Uoči izbora za Evropski parlament u maju 2019., Evropska unija s takvom Italijom daje tužnu sliku.

Sad mnogo toga zavisi od reakcije investitora na međunarodnom tržištu novca: hoće li i oni kazniti Italiju i prestati da kupuju njene državne obveznice? Šef evropskog spasilačkog fonda Klaus Regling upozorava kako ne treba širiti paniku: italijanske finansije su zapravo solidnije nego što se čine. On ne vidi opasnost prelaska "zaraze" na druge zemlje zone eura, odnosno – on to još ne vidi.

Evropska komisija bi trebala nakon ove grmljavine iz Rima činiti ono što najbolje zna: pregovarati i stvarati nekakav kompromis. Hoće li populisti Italije još uopšte i htjeti da prihvate takvu ponudu, to je veliko pitanje, prenosi Dojče vele.

U isto vreme premijer Italije Đuzepe Konte je boravio u Rusiji gdje je pozvao ruskog predsjednika da posjeti njegovu zemlju u najskorijoj budućnosti. Konte je takođe rekao i da planira da ocijeni mogućnosti za dalju saradnju Italije i Rusije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.