Branioci Gruevskog će tražiti odlaganje zatvorske kazne
Nikola Gruevski

Odlaganje može biti najduže do godinu dana

Branioci Gruevskog će tražiti odlaganje zatvorske kazne

Bivši premijer Makedonije i poslanik Nikola Gruevski sjutra će od suda zvanično zatražiti odlaganje zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen.

Advokatski tim Gruevskog u zahtjevu za odlaganje odlaska u zatvor navešće najmananje dva razloga, koji su povezani s njegovim mandatom poslanika u makedonskom parlamentu i preuzetim obavezama, prenosi Beta.

Krivični sud u Skoplju ima rok od tri dana da odluči da li će prihvatiti zahtjev Gruevskog, a u slučaju da odgovor bude pozitivan odlaganje izdržavanja zatvorske kazne može biti najduže do godinu dana.

Branioci Nikole Gruevskog već su podnijeli Vrhovnom sudu zahtjev za preispitivanje odluke o kazni zatvora od dvije godine i odlaganje služenja kazne dok ne bude odlučeno po toj žalbi.

Gruevaski, koji je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonite nabavke luksuznog "mercedesa S 600 gard" 2012. godine, u vrijeme dok je bio premijer, dobio je u petak poziv da se najkasnije do 8. novembra javi na izdržavanje kazne u skopski zatvor Šuto Orizari.

Istovremeno skopski krivični sud je obavijestio predsjednika parlameta o pravosnažnosti presude, čime su počeli da teku rokovi za oduzimanje mandata, za šta je potrebna dvotrećinska većina poslanika u parlamentu sa 120 mjesta.  

Pored Gruevskog u sudskom postupku za slučaju nazvan "Tenk", nepravosnažno je na šest godina osuđena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog Gordana Jankuloska, dok je njen pomoćnik Djoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i po godine.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od tadašnje ministarke policije i bliske stranačke saradnice Gordane Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi mercedes koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.