Đukanović: Kineski kapital na Balkanu radi ono što ne radi Evropa, a trebalo bi
Milo Đukanović

Crna Gora će biti prva sljedeća članica EU

Đukanović: Kineski kapital na Balkanu radi ono što ne radi Evropa, a trebalo bi

Kineski kapital u Jugoistočnoj Evropi radi ono što ne radi Evropa, a trebalo bi, kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, u intervjuu dopisniku ORF-a, Kristijanu Veršucu.

Ako vrata Evrope budu otvorena i ako se zadrže dosadašnja pravila proširenja, nesumnjivo je da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Evropske unije, naglasio je Đukanović, ističući da se plaši da će klima za proces proširenja Evropske unije biti nepovoljnija nakon evropskih parlamentarnih izbora 2019. godine.

“Nemam nikakvu dilemu da je jedini dobar pravac evropske politike puno ujedinjenje Evrope. Ne govorim to smao iz balkanskih interesa, nesumnjivo vjerujem da je balkanski interes da bude dio EU , zato što mislim da je zadnje vrijeme da se Balkan vrati svojoj evropskoj kući. Mi pokušavamo, kao Crna Gora, da budemo dobar primjer tome. Mi smo, nakon obnove nezavisnosti, vrlo predano radili na usvajanju evropskih standarda, koji su nas, za sada, kvalifikovali za članstvo u NATO, ali kvalifikovali su nas i za zemlju lidera u procesu pregovaranja sa Evropom”, rekao je Đukanović.

Uvjeren je da ćemo do kraja godine otvoriti jedno pregovaračko poglavlje, naredne godine i drugo, a potom će pred nama biti proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

“Možda će najteži izazov za nas biti ispunjavanje standarda kada je u pitanju životna sredina, iako je sada podignut nivo očekivanja u EU kada je u pitanju vladavina prava”, kazao je prvi čovjek Crne Gore.

Prema njegovim riječima, iako će životna sredina i vladavina prava biti najzahtjevnije oblasti u cjelokupnim pregovorima sa EU i ti problemi su savladivi.

“Crna Gora je zemlja i društvo koje svakodnevno unaprjeđuje svoje kapacitete. Ne zaboravimo, tek prije 12 godina smo obnovili nezavisnost, već smo članica NATO-a, a i za taj status smo morali ispuniti neke vrlo zahtjevne standarde. I ispunili smo ih mi, nije to neko uradio u imena nas, naši kapaciteti rastu i ja ne zebem mnogo od tog problema da li ćemo mi biti u stanju da u toj administrativnoj proceduri ispunimo ono što se od nas očekuje”, naglasio je Đukanović, ocijenivši da je ključni izazov geopolitički-hoće li EU pravilno percipirati da je važno da Zapadni Balkan bude dio evropske civilizacije, a ne meki trbuh Evrope, u koji će se miješati neke druge politike, čije su vrijednosti znatno drugačije od onih u Uniji", kazao je on.

Govoreći o usvajanju evropskih vrijednosti, predsjednik je ukazao na razliku između političara i državnika, naglasivši da će političar uvijek slijediti javno mnjenje i neće se konfrontirati sa javnošću, dok će državnik donijeti odluke koje možda većina u tom trenutku ne podržava i koje će razumjeti tek za nekoliko godina, ali u koje on vjeruje.

“Mislim da je sada jako važno da kapacitet ozbiljnih državnika koji imamo u regionu bude podržan iz Evrope. Otuda je taj vapaj kojega veoma često čujete sa Zapadnog Balkana i koji i sam iznosim možda u dramatičnijoj formi nego što žele da ga čuju u Briselu ili na nekoj drugoj evropskoj adresi. Zato što mislim da je ovo sada trenutak u kome se prelama budućnost Balkana ili ćemo podržati one koji danas vuku Balkan ka Evropi ili ćemo, nažalost, dozvoliti da zbog pasivnosti Evrope, zbog nekih kalkulacija koje nemaju dugoročnu važnost  da se izgubi euro-entuzijazam na Zapadnom Balkanu”, poručio je Đukanović.

Predsjednik je ocijenio da je veoma važno da izgradimo dobru saobraćajnu, energetsku i  informatičku vezu sa Zapadnom Evropom.

“Niko od nas na Zapadnom Balkanu to ne može da uradi sam, to mora biti podržano evropskim fondovima i evropskim finansijskim institucijama. Uzalud se ljute evropski zvaničnici kada kažu: “Šta to sada radi toliko kineski kapital u Jugoistočnoj Evropi? Znate šta radi? Radi ono što ne radi Evropa, a trebalo bi da radi”, istakao je Đukanović.

Ako Evrope na Zapadnom Balkanu nema, upozorava predsjednik, onda će svi drugi željeti da uđu u region i ne treba na njih da se ljutimo.

“EU je, dopadalo se to nekome ili ne, lokomotiva Evrope i ona mora preuzeti odgovornost za sve što se događa u Evropi, uključujući i kretanje posljednjeg vagona, kakvim bismo možda mogli smatrati Zapadni Balkan”, zaključio je Đukanović.

Izvor:Cdm

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.