Vulin: Crna Gora vrijeđa sebe i svoje građane, a ne Srbiju
Aleksandar Vulin

O obilježavanju stogodišnjice slobode u Prvom svjetskom ratu

Vulin: Crna Gora vrijeđa sebe i svoje građane, a ne Srbiju

Iz odnosa crnogorske vlasti prema obilježavanju stogodišnjice slobode u Prvom svjetskom ratu i ujedinjenja sa Srbijom, da se zaključiti da su Austrougari bili oslobodioci, a da su Srbi bili okupatori. Zabranama ovakvih svečanosti Crna Gora mnogo više vrijeđa sebe i svoje građane nego Srbiju i srpski narod.

Povodom zabrane proslavljanja vijeka oslobođenja u Prvom svjetskom ratu u Pljevljima, ovo, za "Novosti", kaže ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. 

- Ova zabrana sa pravom vrijeđa najmanje trećinu građana Crne Gore, ali i cio srpski narod. Ako je srpska vojska bila, kako neki kažu, okupatorska, na kakav status mogu da računaju Srbi koji danas žive u ovoj državi. Siguran sam da se većina običnih građana Crne Gore stidi ovakvih gestova. Pitam se kako će posle ovoga gledati Mojkovačku bitku, u kojoj Crnogorci svakako nisu herojski ginuli zarad Austrougarske.

Vulin podsjeća i na veliki otpor Crne Gore politici razgraničenja Srba i Albanaca. Razlog za to je strah od "velike Albanije", kojoj su hitrim priznanjem Kosova i sami otvorili vrata.

- Crna Gora je poslala dvojicu oficira u misiju Kfora koja je statusno neutralna i pod okriljem UN. Na njihovom ispraćaju iskazana je apsolutna neprincipijelnost potenciranjem prijateljstva i partnerstva Crne Gore i tzv. nezavisnog Kosova. Ovakvi gestovi ugrožavaju statusnu neutralnost Kfora i umanjuju povjerenje Srba u ove snage - naglasio je ministar odbrane Srbije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.