Fond izdvojio 4, 75 miliona eura za liječenja u inostranstvu
Ilustracija

Podaci za prvih 9 mjeseci

Fond izdvojio 4, 75 miliona eura za liječenja u inostranstvu

Fond za zdravstveno osiguranje je, prema preliminarnim podacima, za prvih devet mjeseci za liječenje, dijagnostiku i kontrole crnogorskih građana van naše zemlje izdvojio 4,75 miliona eura, što je za 1,9 miliona manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je za Pobjedu rekao direktor te ustanove Sead Čirgić, za sada je najviše novca izdvojeno za liječenje jednogodišnjeg djeteta za koje je Fond uplatio 200.000 eura po predračunu, kao i za operaciju maloljetnika koja je koštala 106.365 eura.

“Liječenje jednogodišnjeg dječaka i dalje traje i ukupan trošak će se obračunati po završenom liječenju kada će se ispostaviti konačna faktura”, kazao je on.

U Fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da se uputi osiguranicima pišu za liječenje i dijagnostiku, te da liječenje ponekad podrazumijeva i izvođenje operacije.

“Prošle godine više osiguranika upućeno je na liječenje u inostranstvo, zbog složenih procedura i teških komplikacija, kojih nije bilo u 2016, a odnose se na neurohirurške operacije, operacije iz oblasti ortopedije, kardiohirurgije, oftalmologije i drugo. Troškovi za najskuplje operacije iznosili su od 92 do 180.000 eura za liječenje po jednom osiguraniku”, kazao je Čirgić. Na transplantaciju je, kako je dodao, upućeno sedam pacijenata, a one su koštale od 90 do 300.000 eura za jednog pacijenta.

Čirgić ističe da je broj upućenih osiguranika na liječenje van naše zemlje smanjen, a to je, kako kaže, postignuto jačanjem ukupnih kapaciteta u Kliničkom centru Crne Gore.

“Prvenstveno jačanjem i usavršavanjem kadra u KCCG i angažovanjem medicinskih eksperata izvan Crne Gore, nabavkom savremene sofisticirane dijagnostičke i druge medicinske opreme, kao i obezbjeđivanjem odgovarajućih prostornih kapaciteta, kao i zbog saradnje sa privatnim ustanovama iz naše zemlje”, rekao je direktor Fonda.

Prema njegovim riječima, od januara do septembra na liječenje, dijagnostiku i kontrolu u inostranstvo upućeno je 2.869 osiguranika, što je u odnosu na isti period 2017. manje za 599.

“Broj upućenih osiguranika u Srbiju, prema preliminarnim podacima, smanjen je za 684, dok je za liječenje u druge države povećan za 85”, kazao je Čirgić, navodeći da je na liječenje, kontrolu i dijagnostiku u Srbiju upućeno 2.457, a u ostale države 412 pacijenata. Upućivanje se odnosi na dijagnostičke procedure PET skener, za HLA tipizaciju i biopsiju bubrega, IMRT zračnu terapiju i druge ciljane zračne terapije, transplantacije, kao i liječenje oboljelih od teških bolesti iz oblasti hematologije, neurohirurgije, ali i za genetička ispitivanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.