Počelo zimsko računanje vremena
ilustracija

Kazljke pomjeriti sat unazad

Počelo zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena počelo jr u tri sata poslije ponoći pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad.

Kazaljke su se tada pomjerile na dva sata, čime se prešlo na zimsko, odnosno srednjoevropsko vrijeme.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetnje računanje vremena.

Evropska unija je inače riješena da pomjeranje kazaljki pošalje u istoriju i njene članice do aprila treba da odluče da li žele da zadrže ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Inicijativa Evropskog parlamenta o odustajanju od režima promjene vremena na zimsko i na ljetnje uslijedila ja nakon što je analizom utvrđeno da pomjeranje kazaljki na satu ima negativne posljedice po zdravlje ljudi.

Promjena računanja vremena u šestomjesečnom ritmu, kažu, ne ispunjava cilj zbog koga je bila uvedena, a to je ušteda energije.

Ona je, kako priznaje Evropska komisija, zanemariva, pa čak umjesto toga ima i negativan uticaj na bioritam građana jer izaziva poteškoće sa spavanjem, nervozu i probleme sa koncentracijom.

Istraživanja pokazuju da gubitak jednog sata spavanja, kada se ulazi u ljetnje računanje vremena, dovodi do više saobraćajnih nesreća, povećanja broja srčanih udara, češće pojave depresije, čak i do više samoubistava.

Prema nekim istraživanjima, organizmu je portrebno čak četiri nedjelje kako bi se adaptirao na sat promjene vremena.

Zbog svega toga, Evropska komisija pitala je svoje građane šta misle o pomjeranju kazaljki na satu i, od 4,6 miliona građana iz 28 zemalja EU koji su glasali u anketi, čak 84 odsto njih je podržalo ukidanje promjene vremena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.