Francuski  par biciklom  na put oko svijeta, CG nezaobilazna
Havier Courtine i njegova partnerka Marie/Foto:RTVNK

Život na dva točka uopšte nije težak

Francuski par biciklom na put oko svijeta, CG nezaobilazna

Havijer Courtine i njegova partnerka Mari otpočeli su nevjerovatnu životnu avanturu, poput onih iz američkih blokbastera ili putopisnih romana.

Francuski par je prije tri mjeseca krenuo na put oko svijeta biciklima, a zacrtana ruta dovela ih je i do Crne Gore, odakle nastavljaju putešestvije jugoistočnim dijelom našeg kontinenta.

Nakon dugogodišnjeg maštanja o obilasku svijeta, Havijer je odlučio da svoj san konačno pretvori u javu. Ovaj diplomirani profesor sportskih nauka otišao je u prijevremenu penziju, i započeo tu veoma važnu misiju, na kojoj mu društvo pravi djevojka Mari.

1540629941FRA14

Ovaj dvojac planira da za pet godina obiđe Evropu, Afriku, Aziju, Australiju i Sjevernu i Južnu Ameriku, o čemu svakodnevno pišu na svom sajtu. Uz sajt, Francuzi imaju svoj YT kanal, blog i FB stranicu, gjde se može pratiti njihova marušta i čitati o raznim dogodovštinama, dok obilaze razne gradove i nepoznate predjele.

U razgovoru za portal RTNK, kazali su da su do sada prešli 5.057 kilometara, obišli deset zemalja, i šest glavnih evropskih gradova.

„O ovome sanjam od kada sam bio dijete. Prvenstveno sam planirao sam obilazak svijeta brodom, ali sam ubrzo shvatio da je mnogo skupo. Ovako je jeftnijije, a osim toga, u kontaktu smo sa ljudima, što nam je jako bitno. Crna Gora je jedna od najboljih zemalja koje smo ikada vidjeli, zbog njenih prelijepih pejzaža i predivnih ljudi. Prije Nikšića, bili smo na Durmitoru i u Boki. Bili smo i na Čevu, gdje smo upoznali jednu divnu porodicu koja nas je pozvala u svoj dom. Pokazali su nam fotografije mnogih putnika, koji su takođe bili njihovi gosti“, priča Havijer.

1540629913FRANCE5

Objašnjava da strah od nepoznatog ne postoji, već samo uzbuđenje i želja za avanturom. Havijer kaže da život na dva točka uopšte nije težak, ali pretpostavlja mnogo odricanja i odvažnosti. Dodaje da sa sobom nose sve što im je potrebno, a tu su šatori, vreće za spavanje, elementi za kuvanje, tuševi za boravak u prirodi..

„ Kada se umorimo ili ako je loše vrijeme, biramo apartmane ili smještaj u hotelu. Ipak, najčešće spavamo u prirodi. Marie je zadužena za kuvanje, i vjerujete da imamo sve nepohodno za to, pa hrana bude jako ukusna. Supermarketa ima svuda i možemo lako u nabavku. Dnevno vozimo oko šest, sedam sati. Ni to nam teško ne pada, jer smo dugogodišnji biciklisti, pa za sada ide sve po planu“, priča Havijer.

Odluku o jednom ovakvom poduhvatu nije lako donijeti, potrebna je hrabrost, jaka volja, ali i novac. Havijer ističe da imaju mjesečni budžet od 2.000 eura, a statistiku o potrošnji vode na svom sajtu, gdje se može vidjeti koliko troše za hranu, smještaj, restorane, vize i drugo.

„Imam penziju od 1.000 eura i još 1.000 dobijam od rentiranja objekta koji imam u Francuskoj. Trudimo se da funkcionišemo u granicama budžeta, što nam nije problem. Sve o tome piše na sajtu, koji smo prvenstveno napravili zbog naših porodica, koje na taj način mogu pratiti gjde smo i šta radimo. Ipak, vidjećemo ih tek za pet godina“, kroz smijeh kaže Havijer.

Francuzi će nakon Crne Gore obići i Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Grčku i Tursku, odakle će izvijestiti o svojim daljim planovima i napretku na ovom nesvakidašnjem putovanju.

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.