Lakušić: Nejasan plan Ministarstva saobraćaja o petlji za Verušu
Zoran Lakušić

Lakušić: Nejasan plan Ministarstva saobraćaja o petlji za Verušu

Preduzeće „Monteput“ je obznanilo da je projektnim zadatkom predviđena izrada projektne dokumentacije za novi regionalni put, od petlje na Veruši (mjesto Krkor) do veze sa regionalnim putem Bioče-Mateševo, u rejonu naselja Veruša. Ovaj putni pravac predstavlja i dionicu novog regionalnog puta, od petlje Veruša, do Gusinja i dalje ka granici sa Albanijom, saopštio je odbornik Demokratskog fronta u Skupštini Glavnog grada Podgorica Zoran Lakušić.

„Izvođač je kroz razradu situacionih rješenja prezentirao dva varijatna rješenja, čije dužine iznose l=5,66 km, odnosno l=5,13 km. Takođe je iz ‘Monteputa’ istaknuto ‘da je obaveza Izvođača da kompletira projektnu dokumentaciju za ovaj putni pravac, do nivoa Glavnog projekta. Da nije ‘zaboravljen’, već je upravo suprotno, jer je poznata potreba za ovim putem, kako zbog bolje veze autoputa, tako i zbog valorizacije Veruše kao turističke destinacije, pa je njegovo projektovanje definisano kao obaveza i obuhvaćeno je Glavnim projektom autoputa. Budući da ovaj putni pravac nije bio sadržan u Idejnom projektu, na osnovu kojeg je data ponuda, to izgradnja ovog puta nije dio ugovorene obaveze kompanije CRBC. Ovaj putni pravac je budući regionalni put, pa se njegova izgradnja treba planirati iz sredstava za te kategorije puteva, shodno propisima Zakona o putevima. Ono što je sigurno da uključni i isključni put od petlje Veruša (mjesto Krkor) do same Veruše u dužini oko pet kilometara nije sadržan u Idejnom projektu i da izgradnja ovog puta nije dio ugovorene obaveze kompanije CRBC. Dok je izrada Glavnog projekta regionalnog puta od petlje Veruša do veze sa regionalnim putem Bioče-Mateševo obaveza Izvođača (CRBC)“, napomenuo je Lakušić i istakao:

„Ostaje nejasno da li se javnost može upoznati sa dvije varijante situacionih rješenja i kada će biti dokumentacija dovedena do nivoa Glavnog projekta, sobzirom da je projektovanje počelo 2015. godine. Kao i kada je planirana izgradnja ovog puta (regionalnog puta od petlje Veruša do veze sa regionalnim putem Bioče- Mateševo) kao žile kucavice kompletnog sjevernog dijela Glavnog grada Podgorica“.

On navodi da je od strane „Monteputa“ obećano da će se priključenje i isključenje na petlju Veruša spojiti na postojeći put, ali nije precizirano na koji se postojeći put to odnosi.

„Postoji sumnja da postojeći put na kojem se jedva mogu mimoći dva automobila, može ispoštovati kriterijume koje priključni put na petlju autoputa mora da zadovolji u pogledu brzine kretanja vozila, podužnog nagiba i slično.

U slučaju da se ipak spoji petlja na postojeći put to će biti kruženje kao ‘kiša oko Kragujevca’. Taj put u dužini od 15 km koji je u veoma lošem stanju, neće na kvalitetan način doprinijeti bezbjednom odvijanju saobraćaja, razvoju turističkih i proizvodnih kapaciteta ovog kraja“, upozorio je odbornik DF-a.

Napominje da i za totalnog laika a kamoli iole inženjerski pismenog čovjeka ostaje nejasno objašnjenje i plan Ministarstva saobraćaja da je regionalni put od petlje Veruša do veze sa regionalnim putem Bioče-Mateševo, dio budućeg puta do Gusinja i granice sa Albanijom.

„Prema planskim dokumentima sljedeća dionica autoputa će prolaziti pored Andrijevice i imati petlju iz koje će se postojećim regionalnim putem nastavljati veza prema Plavu i Gusinju, tako da ostaje dilema u kakvoj vezi su petlja Veruša i Gusinje o kojoj govori Ministarstvo saobraćaja.

U pitanju je neznanje ili oslanjanje na planska dokumenta od prije 40 godina, ili nedostatak vizije u planiranju u odnosu na sadašnje stanje i potrebe razvoja sjevernog dijela Podgorice, a i šire. Poznato je svima da je problem sa petljom Smokovac nastao kao rezultat neusklađenosti planskih dokumenata i idejnog rješenja autoputa, tako da ne bi nas začudila neusklađenost i u ovom slučaju“, zaključio je Lakušić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.