Veber:  CG pokazala da hrabre političke odluke mogu dovesti do toga da nemoguće postane stvarnost
Foto: ucg.ac.me

Zdrava demokratija traži opoziciju u parlamentu

Veber: CG pokazala da hrabre političke odluke mogu dovesti do toga da nemoguće postane stvarnost

Ambasador Republike Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber, koji je nedavno počeo mandat u našoj zemlji, kazao je da je Crna Gora pokazala da hrabre političke odluke mogu dovesti do toga da i nemoguće postane stvarnost.

Veber kaže da bi cilj svih demokratskih snaga jedne zemlje trebalo da bude da se politička konfrontacija odigrava prije svega u parlamentu.

“Zdrava demokratija zahtijeva vladu koja je sposobna da djeluje i njenu kontrolu u parlamentu. To suštinski podrazumijeva i aktivnu opoziciju u parlamentu. Iskustvo pokazuje da to odgovara i očekivanjima birača”, kazao je Veberu razgovoru za Pobjedu.

Odlučnost za sprovođenje političkih, zakonskih i organizacionih promjena, kako bi se približili pravnom poretku Evropske unije, Crnu Goru nije samo učinila „predvodnikom“ među zemljama Balkana, već je, kako poručuje Veber, ljudima donijela i konkretna poboljšanja, kao što je bezvizni režim.

“Opisan napredak u okviru pregovaračkog procesa treba nastaviti i u godinama koje slijede, kako bi se održao dosadašnji tempo u procesu pristupanja. Zajedno radimo na što skorijem otvaranju poglavlja 27. Pri tome, takođe je važno da se jednom otvorena poglavlja uspješno i zatvore. Na ovaj proces neće uticati izbori u Evropskom parlamentu, već konkretni postignuti rezultati u okviru pregovora. Njemačka podržava Crnu Goru na tom putu, između ostalog i kroz angažman stručnjaka u oblasti zaštite životne sredine”, poručio je Veber.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.