Demokrate pitaju Markovića šta je Vlada preduzela

Demokrate pitaju Markovića šta je Vlada preduzela "zbog direktne štete učinjene državi"

Demokratska Crna Gora održala je press konferenciju na kojoj je potpredsjednik Demokrata, Vladimir Martinović, upoznao javnost sa Izvještajem DRI o revizijama završnih računa budžeta Crne Gore za period 2012 - 2017 godina, koji jasno svjedoči da je po osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih odluka, iz budžeta Crne Gore, isplaćeno preko 110 miliona eura.

Utvrđeno je da je, u najvećem dijelu, osnov za utuženje države bilo neisplaćeno ili manje isplaćeno potraživanje državnih službenika i namještenika iz rada ili po osnovu rada.

Potpredsjednik Martinović istakao je da se od ukupnog iznosa prinudno naplaćenih potraživanja, a koja iznose 110 miliona eura, oko 54% iznosa odnosi na isplatu glavnog duga, dok se oko 46% odnosi na obračunatu kamatu zbog neblagovremene isplate i na troškove sudskog postupka.

"Kada se sagleda samo finansijski aspekt ovog problema, dolazi se do podatka da je neodgovornim i nezakonitim postupanjem, visoko rukovodnog kadra u državnoj upravi, Crnoj Gori i svim njenim građanima, nanesena direktna materijalna šteta od preko 50 miliona eura koje su tužiocima isplaćene na ime kamate i sudskih troškova", naveo je Martinović.

On je saopštio da ova direktna šteta koja je učinjena državi i budžetu Crne Gore, kada se kvantifikuje, odgovara, gotovo dvogodišnjem iznosu neto zarade svih zaposlenih u Upravi policije, ili četvorogodišnjem iznosu neto zarada svih zaposlenih u Vojsci Crne Gore ili dvogodišnjem iznosu neto zarada svih zaposlenih u srednjem obrazovanju ili jednogodišnjem iznosu neto zarada svih zaposlenih u osnovnom obrazovanju.

"Za štetu prouzrokovanu nezakonitim i neodgovornim radom visoko rukovodnog kadra u državnoj upravi, moglo se izgraditi petnaestak novih savremenih škola ili dvadesetak novih savremenih dječijih vrtića", rekao je Martinović.

Funkcioner Demokrata istakao je da su na podnošenje tužbi protiv države, kako bi ostvarila svoja prava, bila prinuđena lica koja profesionalno obavljaju poslove u oblasti odbrane, čuvanju javnog reda i mira i otkrivanja učinilaca krivičnih djela, kao i druge značajne poslove propisane zakonom.

Potpredsjednik Matinović podsjetio je da je početkom ove godine premijer Duško Marković oštro i potpuno neutemeljeno, uputio riječi prekora državnim službenicima koji su se odlučili da tuže državu zbog toga što im je bilo uskraćeno određeno pravo iz rada i po osnovu rada, nakon čega je obećao da će Vlada obezbijediti da se u odgovarajućem postupku, utvrdi odgovornost rukovodnog kadra u onim organizacionim jedinicama državne uprave u kojim su zaposleni službenici koji su tužili državu.

"Pozivamo premijera Duška Markovića da obavijesti javnost o tome šta je njegova Vlada preduzela na utvrđivanju konkretne odgovornosti zbog direktne štete učinjene državi koja prelazi 50 miliona eura. Ako premijer Marković na otvoreni poziv Demokrata nastavi da ćuti kao što je to učinio u već nekoliko navrata, samo će potvrditi da on i njegova Vlada nastavljaju sa politikom njegovog prethodnika i partijskog šefa Đukanovića, politkom koja promoviše princip potpune neodgovornosti DPS kadra, i u slučaju kada državi nanose nemjerljivu materijalnu i nematerijalnu štetu", zaključio je Martinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.