Dvije Koreje uklanjaju 22 stražarska mjesta sa granice
Foto: Rojters

Napredak u pregovorima između dva susjeda o ublažavanju vojnih tenzija

Dvije Koreje uklanjaju 22 stražarska mjesta sa granice

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se u petak da će "potpuno uništiti" do sljedećeg mjeseca, 22 stražarska mjesta pored teško utvrđene granice, što je najnoviji napredak u pregovorima između dva susjeda o ublažavanju vojnih tenzija.

Južnokorejsko ministarstvo obrane saopštilo je da taj dogovor slijedi nakon vojnog sporazuma postignutog na samitu prošlog mjeseca u sjevernokorejskom glavnom gradu, na kojem su strane pozvale na zaustavljanje "svih neprijateljskih aktivnosti", na zonu zabrane letova i postupno uklanjanje stražarskih mjesta, vatrenog oružja i mina iz demilitarizirane zone (DMZ) između dvije zemlje, prenosi Indeks.hr.

Kao prvi korak, Koreje su se dogovorile da uklone 11 stražarskih mjesta, na kilometar sa svake strane granice i povuku opremu i osoblje smještene tamo do kraja novembra, reklo je ministarstvo.

"Mjere će biti dovršene obostranom provjerom u decembru", rečeno je u izjavi.

Pregovore je vodio južnokorejski general Kim Do-Gyun i sjevernokorejski general An Ik Sanu u pograničnom selu Panmunjom unutar DMZ.

Obije strane razgovarale su o vraćanju zajedničkog vojnog povjerenštva i sastavljanju zajedničke grupe za istraživanje vodenih tokova rijeke Han.

Dvije strane takođe će završiti uklanjanje stražarskih mjesta i vatrenog oružja unutar zajedničkog sigurnosnog područja u Panmunjomu u četvrtak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.