Radunović: Vlada neodgovorno spašavala partokratiju u Montenegro erlajnsu
Sonja Radunović

Radunović: Vlada neodgovorno spašavala partokratiju u Montenegro erlajnsu

Montenegro erlajns će ući u poslovnu istoriju kao preduzeće koje je izgubilo sve sudske sporove, a dok se nižu dugovi, izgubljeni sudski sporovi, dospjele kamate, poslovni promašaji i finansijske štete, nema odgovornosti onih koji u ime države upravljaju ovim avioprevoznikom, kazala je odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada, Sonja Radunović.

"Da neuspjesima državnog menadžmenta u sferi javne privrede nema kraja, govori i novi fijasko državnog avioprevoznika na sudu i nova finansijska obaveza da plati 2 miliona eura. Montenegro airlines će ući u poslovnu istoriju kao preduzeće koje je izgubilo sve sudske sporove. I dok se nižu dugovi, izgubljeni sudski sporovi, dospjele kamate, poslovni promašaji i finansijske štete, nema odgovornosti onih koji u ime države upravljaju ovim avioprevoznikom. A i svi oni koji su ostavili štete i višemilionske dugove ovoj državnoj kompaniji, nakon odlaska iz iste samo su avanzovali", rekla je Radunović.

Ona ocjenjuje da posebno zabrinjava što je ova državna kompanija dovedena u stanje da ne može izvršiti ugovor o otplati duga zaključen 2014. godine.

"U vezi sa poslednjim šamarom državnom avioprevozniku u vidu gubitka sudskog spora na ime 2 miliona eura, posebno zabrinjava što je ova državna kompanija dovedena u stanje da ne može izvršiti ugovor o otplati duga koji je zaključen 2.7.2014. godine tako da se dug plati u 72 rate počev od 1. juna 2015. godine. Ni tu dinamiku MA nije bio u stanju da prati urednim izvršavanjem svojih obaveza. Pored toga, kao Damoklov mač nad MA vise i još četiri sudska spora pokrenuta od strane SMATSA", navodi Radunović.

Ona ističe da je Vlada "neodgovorno spašavala partokratiju" u Montenegro erlajnsu, i po cijenu kršenja propisa i svaljivanja štete na građane.

"I kako to obično biva - što se ne plati na mostu, plati se na ćupriji. Cijena partokratije, nepostojanja razvojne vizije i udomljavanja uhljeba i režimskih favorita dolazi na naplatu. Nažalost, to neće platiti oni koji su kreirali partokratiju i pogubne poslovne aranžmane, nego obični građani koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Već su građani platili desetine miliona na ime spašavanja MA od propasti za koju su zaslužni partijski vojnici DPS-a koji su upravljali ovom državnom kompanijom. Pri tome, kršeni su i domaći propisi, prije svega Zakon o kontroli državne pomoći, i evropske smjernice. Dakle, i po cijenu kršenja propisa i svaljivanja štete na građane, Vlada je neodgovorno spašavala partokratiju u MA. I sad se uočavaju tendencije da se pravnim gimnastikama gase požari, umjesto da se radi na reformi, konsolidaciji i tržišnoj strategiji", zaključuje Radunović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.