Ključni cilj Strategije stalno unapređenje kvaliteta obuke u sudstvu i državnom tužilaštvu
Foto: PR Centar

Ključni cilj Strategije stalno unapređenje kvaliteta obuke u sudstvu i državnom tužilaštvu

Ključni ciljevi Strategije Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu 2019-2022. biće dalje unapređenje kvaliteta obuka, organizacioni razvoj i jačanje, kao i osnaživanje prepoznatljivosti i vidljivosti te institucije, saopšteno je na predstavljaju tog dokumenta.

Konferencija, na kojoj je predstavljena Strategija, organizovana je u EU Info Centru u saradnji Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici i Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, kao dio zajedničkog programa Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope „Horizontalni program za Zapadni Balkan i Tursku“, u okviru projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu“.

Predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Senka Danilović, kazala je da je znanje garant stručnosti, profesionalnosti i nezavisnosti.

„Zato smo uradili Strategiju za period od četiri godine, definišući tri oblasti u kojima možemo još više, a to je dalje unapređivanje kvaliteta obuka, dalji organizacioni razvoj i jačanje institucije, kao i osnaživanje prepoznatljivosti i vidljivosti Centra“, rekla je Danilović. Gospođa Danilović je posebno istakla značaj ekspertske podrške koju je Centar imao od strane eksperata Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope u procesu strateškog planiranja.

Predsjednik Programskog savjeta Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Radule Kojović, istakao je da je stalno unapređenje kvaliteta obuke prepoznato kao ključni strateški cilj u narednom periodu.

„Ovom strateškom cilju, u Strategiji je dato najviše prostora i u okviru njega Centar prepoznaje šest ključnih pravaca unapređenja kvaliteta obuke. Svaki od ovih ciljeva je dalje razrađen kroz brojne strateške smjernice“, pojasnio je Kojović.

Članica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Sanja Jovićević je, govoreći o strateškom cilju koji se odnosi na osnaživanje prepoznatljivosti i vidljivosti Centra, istakla da je ostvarena izuzetna saradnja sa svim sudovima, državnim tužilaštvima, Sudskim i Tužilačkim savjetom, nevladinim sektorom, kao i sa relevantnim međunarodnim partnerima.

Direktorica Sekretarijata Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Maja Milošević, objasnila je da je, u okviru strateškog cilja koji se odnosi na organizacioni razvoj i jačanje institucije, prepoznato pet ključnih pravaca a to su, kako je navela, unapređenje interne strukture i procedura, osnaživanje kapaciteta ljudskih resursa, obezbjeđenje adekvatnih prostornih kapaciteta Centra, odgovarajuće IT infrastrukture i drugih izvora finansiranja.

Ekspertkinja Savjeta Evrope, Marina Naumovska, kazala je da je jedan od razloga zbog kojih je potrebna Strategija kontinuitet u razvoju ka izvrsnosti, pojašnjavajući da je važan benefit tog dokumenta uspostavljanje kulture komunikacije.

Evropska unija (EU) i Savjet Evrope će nastojati da u narednom četvorogodišnjem periodu, kroz projektne aktivnosti, obezbijede Centru svu neophodnu ekspertsku i tehničku pomoć na realizaciji ciljeva i strateških smjernica prepoznatih u Strategiji, čime će se u konačnom doprinijeti jačanju stručnosti, nezavisnosti i profesionalizma nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.