Mašinski fakultet: Tehnički neispravna vozila ne mogu biti uvezena u CG
ilustracija

Netačni navodiu pojedinih uvoznika

Mašinski fakultet: Tehnički neispravna vozila ne mogu biti uvezena u CG

Mašinski fakultet kategorički odbija, kao netačne i neutemeljene, sve navode izvjesnih uvoznika korišćenih vozila u Crnu Goru koji se odnose na nesavjesnu i adekvatnu primjenu procedura uvoza korišćenih vozila.

Iz Mašinskog fakulteta naglašavaju da je procedura koja definiše uslove uvoza vozila u Crnu Goru usklađena  sa homologacionim propisima Evropske Unije i Ujedinjenih nacija i propisana Pravilnikom o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori.

"U skladu sa predmetnim Pravilnikom, Mašinski fakultet vrši provjeru homologacione saobraznosti vozila, odnosno ispunjenosti uslova opremljenosti vozila u trenutku proizvodnje i u trenutku njihovog uvoza, na osnovu proizvođačke dokumentacije. Mašinski fakultet nema nadležnost neposrednog pregleda vozila. Opremljenost i ispravnost vozila se konstatuje u ovlašćenim tehničkim pregledima kroz neposredni pregled vozila, nakon čega se izdaje dokument o omogućavanju uvoza vozila ukoliko su svi propisani uslovi ispunjeni". stoji u reagovaju fakulteta.

Tvrde da predmetna vozila, na koja ukazuju izvjesni uvoznici korišćenih vozila, nijesu tehnički neispravna jer kao takva ni na koji način ne bi mogla biti uvezena i registrovana u Crnoj Gori.

"Prema našim uvidima riječ je o vozilima za koja se vlasnici, zbog strožijih ekoloških kriterijuma u zemljama EU, stimulišu da ista daju na reciklažu i zamijene ekološki prihvatljivijim i novijim vozilima. Posebno naglašavamo da i u inostranstvu i kod nas postoje kriterijumi za obezbjeđivanje opremljenosti i tehničke ispravnosti vozila koji su usklađeni sa homologacionim propisima Evropske Unije i Ujedinjenih nacija, a ekološki kriterijum je uspostavljen na željenom nivou u svakoj zemlji posebno zavisno od kupovne moći građana", dodali su.

Podsjećaju da će ekološki kriterijum u Crnoj Gori od 15. novembra biti na nivou Euro 4. 

"Netačan je podatak da vozila nijesu regularna za puštanje u saobraćaj u bilo kojoj zemlji jer se taj kriterijum donosi u svakoj zemlji posebno, time i kod nas, a činjenica je da su sva vozila koja se uvoze bila registrovana i korišćena zemljama iz kojih se uvoze. Netačan je i podatak da su dokumenta tih vozila uništena kao što je i netačan podatak da je i broj šasije uništen, jer da je tako ni jedno takvo vozilo ne bi imalo inostranu saobraćajnu dozvolu niti utisnuti broj šasije. Sva dokumentacija koja potvrđuje ovaj navod je u Arhivi Mašinskog fakulteta. Mašinski fakultet stoji na raspolaganju za svaki razgovor i diskusiju o predmetnoj problematici i svim pitanjima koja su u našoj nadležnosti, u mjeri u kojoj to dozvoljava važeći Pravilnik", zaključili su u reagovanju.

Podsjetimo, vlasnici firmi za uvoz polovnih automobila u Nikšiću protestovali su tvrdeći da im je prodaja opala od marta ove godine, od kada jedna firma u Crnu Goru uvozi automobile koji su u zemljama Evropske unije (EU) proglašeni za uništenje, a koje, navodno u našoj zemlji, uredno registruje i prodaje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.