Velika Britanija izručuje Ivicu Todorića Hrvatskoj
Ivica Todorić

Velika Britanija izručuje Ivicu Todorića Hrvatskoj

Visoki sud u Londonu donio je odluku da osnivač i nekadašnji vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić bude izručen Hrvatskoj u roku od desetak dana, javlja hrvatski portal "Indeks".

Sudija londonskog suda Dankan Uzli je, nakon višečasovne rasprave, odlučio da nema materijala prema kojem bi se Ivici Todoriću mogao odobriti postupak žalbe na prvostepenu presudu o izručenju.

Današnjom odlukom Visoki sud u Londonu je praktično odbacio zahtjev Todorićeve odbrane da se njihovom branjeniku omogući žalba, pa je prvostepena odluka postala pravosnažna i slijedi njegovo izručenje Hrvatskoj, koja je za njim raspisala potjernicu Interpola i evropski nalog za hapšenje.

Očekuje se da će Todorić biti izručen Hrvatskoj u roku od desetak dana. 

Postoji još jedna mogućnost za odlaganje izručenja, a to je da se Todorić pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo kupio nešto vremena, ali izručenje ne može da izbjegne.

Kada bude izručen, Todorić će odmah biti sproveden u Okružni zatvor u Remetincu, a na osnovu prošlogodišnje odluke zagrebačkog Županijskog suda zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

Tek kada dođe u Remetinac, sud će odlučivati ostaje li u pritvoru ili će moći da se brani sa slobode uz garanciju.

Odluka suda se očekivala 6. septembra, ali je Todorićeva odbrana dobila dodatno vreme tvrdeći da imaju nove dokaze.

Todorić: Spreman sam za zatvor, ali i za dalju borbu

Ivica Todorić je po izlasku iz sudnice izjavio da je naravno razočaran odlukom Visokog suda u Londonu o njegovom izručenju Hrvatskoj, ali je rekao i da je spreman za zatvor Remetinac.

"Ovo je za mene bio poslovni potez. Došao sam u London, ostao godinu dana, obavio sve zadatke. Ostajem još jedno 25 dana. Naravno da sam malo razočaran, ali ja moram ići dalje u borbu, još ću jače krenuti napred", rekao je Todorić novinarima.

Upitan da li je spreman za Remetinac, Todorić je odgovorio potvrdno. 

"Naravno da sam spreman, ja sam uvijek spreman", rekao je Todorić, prenijela je regionalna televizija N1.

Novinari su ga pitali očekuje li oslobađajuću presudu u Hrvatskoj: "A za šta? Za šta bih ja bio osuđen?", odgovorio je Todorić i dodao da je juče podnio krivičnu prijavu protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. 

Ivica Todorić, koji se 7. novembra predao policiji u Londonu, tereti se za nezakonito prisvajanje 173 miliona eura dobiti, a cjelokupna imovina, vrijedna skoro milijardu eura, u Hrvatskoj mu je zamrznuta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.