Potvrđen značaj evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana

Sastanak političkih direktora ministarstava odbrane zemalja A5

Potvrđen značaj evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana

Na današnjem sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje A5, održanom u Podgorici, potvrđen je značaj evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana i naglašena važnost jačanja regionalne saradnje u suočavanju sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović istakao je da Povelja predstavlja značajan okvir za promovisanje dobrosusjedske saradnje i međusobnog povjerenja.

On je naglasio da je jačanje regionalne saradnje uslov ekonomskog prosperiteta, kao i garancija dugoročnog mira i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopštenju, uz zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom realizacije planiranih aktivnosti u okviru crnogorskog predsjedavanja A5 Inicijativom, Ivanović je kazao da je ovo regionalno partnerstvo sjajna prilika za unapređenje zajedničkih odbrambenih sposobnosti, imajući u vidu aktuelne bezbjednosne izazove. On je podsjetio i da Crna Gora kao članica, snažno promoviše politiku otvorenih vrata NATO. 

"Najbolja potvrda uspješnog regionalnog doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti upravo je zajedničko učešće u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu", zaključio je Ivanović.

DqWpnJ4XcAEcge8

On je dodao i da će Crna Gora nastaviti da unapređuje nivo interoperabilnosti, sa posebnim fokusom na povećano učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, što je mjerljiv doprinos posvećenosti sistemu kolektivne bezbjednosti. 

Sastanak je bio prilika i da se definišu teme i agenda predstojećeg Sastanka ministara odbrane A5, kojem će Crna Gora biti domaćin tokom novembra. 

Ivanović je izrazio posebnu zahvalnost na sveobuhvatnoj podršci SAD, kao glavnom strateškom partneru, koji daje podstrijek realizaciji zajedničkih ciljeva u okviru Povelje, ohrabrujući proces političke i ekonomske tranzicije regiona, i promovišući značaj stabilnog Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Pored zemalja članica A5 inicijative, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i SAD, sastanku su prisustvovali i predstavnici zemalja posmatrača - Kosova, Srbije i Slovenije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.