Vulin: Ako se silom pokuša stvoriti Velika Albanija, Balkan će još jednom gorjeti
Aleksandar Vulin

Forum u Pekingu

Vulin: Ako se silom pokuša stvoriti Velika Albanija, Balkan će još jednom gorjeti

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin istakao je u Pekingu da je, nakon što je bez odluke Savjeta bezbjednosti UN, NATO bombardovao Srbiju, međunarodno pravo umrlo. On je kazao da je najveća bezbjednosna prijetnja na Balkanu "Velika Albanija".

"I sada postoje pritisci da se Kosovo primi u Interpol ili UNESKO. Kako bi Interpol mogao da sačuva svoj ugled ako podatke o narkodilerima bude dijelio sa Prištinom odakle dolaze najmoćniji narko klanovi", upitao je Vulin u obraćanju na prvoj plenarnoj sesiji "Međunarodna bezbjednost, nove ideje i pristupi", na 8. Međunarodnom Sjangšan forumu u Pekingu.

"Svi vi koji ste priznali Kosovo, kao posledicu sile, razmislite još jednom, jer sve ono što je urađeno mojoj zemlji, može biti urađeno i vama. Kada sila postane zakon, nikada nećete znati kada će se primijeniti i na vas", rekao je srpski ministar odbrane.

Skrenuo je pažnju i na to da se Srbija danas suočava i sa jednim posebnim izazovom koji je i najveća bezbjednosna prijetnja na Balkanu, a to je "Velika Albanija".

"Da bi bila stvorena, ona mora da pocijepa Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, pa i Grčku. Oni koji su mislili da se islamski terorizam može zasititi srpskim narodom, na putu su da ponove grešku. Ako se u dijalogu, koji hrabro i mudro, u ime Srbije sa Prištinom vodi predsjednik Vučić, ne bude postiglo rješenje prihvatljivo za obje strane i ako se silom pokuša stvoriti 'Velika Albanija', onda će Balkan još jednom gorjeti. A taj požar neće gorjeti samo na Balkanu", smatra ministar Vulin.

Prema njegovim riječima, većina bezbjednosnih prijetnji koje danas pogađaju Evropu posledica su unipolarnog svijeta kome je sila sama sebi opravdanje, što je dovelo do smrti međunarodnog prava.

"Ako ne oživimo međunarodno pravo, naš život neće biti vrijedan življenja", poručio je Vulin na skupu na kome učestvuje na poziv ministra narodne odbrane NR Kine.

Ministar Srbije ističe da region Jugoistočne Evrope, kao i veći dio svijeta, danas pogađaju islamski fundamentalizam, migrantska kriza i povratak unipolarnog mentaliteta, a da svi naši problemi mogu da stanu u jednu rečenicu - smrt međunarodnog prava.

Ovogodišnji 8. Međunarodni Sjangšan bezbednosni forum okupio je oko 500 delegata iz 72 zemlje i međunarodne organizacije.

Tanjug/Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.